Учени откриха най-древните следи от ритуална употреба на канабис

Археолози са открили най-ранното свидетелство за употреба на марихуана – в гробище на 2500 години в западната част на Китай, съобщават Асошиейтед прес и Си Ен Ен, позовавайки се на публикация в сп. „Science Advances“.
Канабисът се култивира като насаждение от хилядолетия, но историческите или археологически доказателства, показващи кога хората са започнали да използват растението с най-популярната му днес цел – за „напушване“, са оскъдни.
Находката в планината Памир – в район в близост до границите на Китай, Пакистан и Таджикистан, се явява най-ранното пряко доказателство за употребата на канабис от хора заради психоактивните му свойства.
Учени от Китай и Германия са анализирали дървени фрагменти и обгорели камъни, намерени в гробището. Резултатите от анализа са показали следи от тетрахидроканабинол (ТНС) – най-мощното психоактивно вещество в растението.
Авторите на проучването допускат, че канабисът е бил използван по време на погребални церемонии, вероятно като начин за общуване с боговете или мъртвите.
Малко вероятно е обаче марихуаната да е употребявана по същия начин, както днес. По-вероятно е растението да е било изгаряно като тамян в затворено пространство, за да се отделят пари. Специалисти от изследователския екип от института „Макс Планк“ обясняват, че канабисът е бил изгарян върху горещи камъни в дървени мангали.
„Това е единственият начин, по който е можело да се пуши канабис преди по-късната поява на тръбната технология“, обясняват специалистите.
В гробището са намерени десет дървени мангала.

 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.