19 четения

10 двойкаджии, които промениха света

Това е нагледен пример за това как понякога пълни двойкаджии в училище могат да се превърнат в гениални учени, писатели, композитори, политици. Затова не трябва да забравяме, че оценките не са всичко – просто е необходимо да оставим децата да открият собствения си път, този който ги прави щастливи, уверени, креативни.

1. Алберт Айнщайн

Гениалният учен не блестял с особени заложби в училище – минавал за трудно схватливо дете и мнозина дори го мислили за бавно развиващ се. Родителите му често трябвало да търпят критика от учителите заради оценките на сина им.

2. Антон Чехов

Отначало руският писател и драматург Антон Чехов учи в гръцко училище за момчета в родния си град Таганрог. През 1868 година се мести в местната Мъжка класическа гимназия, но се налага да повтори една година, тъй като не успява да си вземе изпита по старогръцки.

3. Джон Ф. Кенеди

Трудно е да си го представим, но президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди се славел в училище с прозвището „несретник“. Очевидно на бъдещия американски ръководител не му пукало много, тъй като дори сформирал група със свои приятели- двойкаджии, с които на шега се наричали „Несретниците“.

4. Лудвиг Ван Бетховен

Въпреки математическата сложност на неговите композиции, Бетовен цял живот се борел с числата. Композиторът напуска училище, когато е 11-годишен, научил се да събира и изважда, но не можел да умножава и дели. В резултат, гениалният композитор изпитвал сериозни трудности със следенето на личните си финанси.

5. Исак Нютон

Освен че от дете бил доста ексцентричен, на бъдещия блестящ ум Исак Нютон му се носела славата на голям мързел в училище. Най-лошият ученик в клас. След като негов съученик му нанася няколко синини, Исак решава да се вземе в ръце и да стане най-добрият в класа.

6. Наполеон Бонапарт

Легендарният френски военачалник Наполеон Бонапарт бил зле по всички предмети, с изключение на математиката. Хуманитарните предмети, например, го измъчвали много – до края на живота си императорът на Франция пише с ужасно много грешки.

7. Ричард Брансън

Като дете бъдещият собственик на финансов конгломерат от близо 400 компании, милиардер и филантроп Ричард Брансън страдал от дислексия, заради което дълго време не могъл да чете.

8. Уинстън Чърчил

Избираният два пъти за министър- председател на Великобритания сър Уинстън Чърчил сам признава, че изпитвал огромна неприязън към ученето. В крайна сметка, освен британски премиер, двойкаджията в училище получава и Нобелова награда за литература.

9. Александър Пушкин

Основоположникът на руския литературен реализъм Александър Пушкин бил втори по успех във випуска си…, но за ужас на родителите му отзад напред.

10. Томас Едисон Когато изобретателят на електрическата крушка бил изхвърлен от училище, заявили на родителите му: „Вашето дете е идиот, няма място при другите ученици. Учете си го сами!“.

Източник: actualno.com

Един коментар за “10 двойкаджии, които промениха света

  • 14.06.2019 в 13:31
    Permalink

    Какво значи „Като дете…. страдал от дислексия…“. Дислексията – или се раждаш с нея или не. Всички тук изброени велики личности са били дислексици. Затова са ВЕЛИКИ. Били са различни и находчиви, тъй като мозъкът на дислексика е устроен да възприема света по различен начин от този на нормолетика. Това, че образователната система ги е отхвърляла не значи, че те не са били умни, креативни, можещи.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!