ЧСИ изхвърли на улицата бедняк от Драгижево, жертва на имотна клопка

Адвокат Йордан Минчев: „Чакам решение на ВКС по случая, какво ще стане, ако правдата възтържествува?“

 

ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ С ПОМОЩТА НА ПОЛИЦИЯ ИЗХВЪРЛИ НА УЛИЦАТА ОТ ДОМА МУ БЕДНЯК ОТ ДРАГИЖЕВО. Поредната човешка драма се разигра в сряда през деня. Заедно със 71-годишния Иван Павлов без подслон остава и 26-годишната Николинка, която той бил приютил преди време. Сагата е дългогодишна и със случая се е заел търновският адвокат Йордан Минчев, който се бори за правдата на малкия човек без хонорар.

„В момента чакам решение по случая от ВКС. Какво ще стане, ако правдата възтържествува и върнат къщата на Иван? През последните дни водихме преговори със собственика по нотариален акт да му се дадат 10 000 лв. Тоест Иван да си откупи обратно собствената къща. До споразумение обаче така и не се стигна и сега явно човекът е изритан”, коментира 90-годишният защитник.

През 2002 година Иван Павлов взел 3000 лв. да лекува сина си, който обаче починал от рак. После ги върнал с лихвите – 4200 лева. Кредиторът обаче не му върнал къщата, която уж временно била прехвърлена с нотариален акт като гаранция за заема. След това той я продава на друг, който се води добросъвестен купувач на имота. Иван Павлов няма бележки нито за дадена сума, нито за върната. Има само свидетели, но един от тях умрял, а друг не бил благонадежден. Уговорките му били само устни – като върнеш парите с лихвите, ще ти върна къщата. Това обаче не се случило, а малко след това имотът отишъл в ръцете на трето лице.

Че единственият му подслон има нов собственик, Павлов научил през 2005 г., когато отишъл да си плаща данъците. Дворното място от 885 кв. м плюс къщата и подобрения били продадени за 1500 лева. Новият собственик купил имота от кредитора на Иван Павлов. Въпреки това през 2013 г. съдът в Горна Оряховица разваля имотната сделка и отменя нотариалния акт за покупко-продажба. Връща къщата на Иван Павлов. После Окръжният съд казва точно обратното и оставя имота на последния купувач. Сега делото е във ВКС. Междувременно Иван Павлов подава, естествено, жалба до прокуратурата за измама. Неговият кредитор от Горна Оряховица е разследван за лихварство, но не е обвинен и не е осъждан поради липса на доказателства. Жалбите на Иван стигат до Върховна касационна прокуратура, а разследването е прекратено през 2016 г. Така минават години и през 2018 г. последният собственик завежда дело срещу Павлов да преустанови ползването на неговия имот.

„Къде ще отида сега с този багаж? Не може ли някой да ми помогне?”, прорида в редакцията на „Борба“ беднякът. Той бе дошъл да търси съчувствие заедно с Николинка, която взел в дома си, защото била без близки и жертва на насилие. След като във вестника мъжът научи по телефона вестта, че трябва да се прибере в селото, за да бъде изхвърлен с полиция, си тръгна да си товари багажа!

Сега вече това е факт – овчарят Иван е изритан от собствената си къща. Според частния съдебен изпълнител по случая Доротея Жекова няма никакво правно основание за отмяна на принудителното изпълнение и тя просто си е свършила работата. Униформени полицаи от Горна Оряховица са съдействали на ЧСИ-то и до ексцесии не се е стигнало. Най-вероятно в Драгижево ще се намерят добри хора, които да приберат бай Иван, който е пастир и гледа овце. Назад в годините е бил леяр, но животът го е шамаросвал почти винаги. За съжаление, той е поредният бедняк, който е изхвърлен на улицата от съдебната система у нас…

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Един коментар за “ЧСИ изхвърли на улицата бедняк от Драгижево, жертва на имотна клопка

  • 14.06.2019 в 15:44
    Permalink

    Правото е за бдящия, а не за спящия. За съжаление зкона е така направен, че нищо не може да се направи.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *