Крепостите в Никопол, Оряхово и Свищов са били последните калета на цар Иван Шишман

Крепостите в Никопол, Оряхово и Свищов са били последните калета на цар Иван Шишман, след като Търново вече е било паднало под османско робство. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров на финала на едномесечните разкопки в Свищов. Проучвателят допълни, че от писмен извор, който се пази в Румънската академия на науките, става ясно, че писар на цар Иван Шишман е подготвил чернови за свикване на оцелелите войници на последния цар. В него се разкриват имената на тогавашни военачалници.
“И оттам научаваме имената на някои от военноначалниците като Алдемир и Баол, които със сигурност са резидирали в Свищов, в Никопол. Последните четири града са били притежавани от цар Иван Шишман. Тези героични страници от историята на Българското царство са писани именно в крепостта в Свищов”, обясни проф. Овчаров.
Разкопките в крепостта Калето в Свищов приключиха за тази година. Ръководителят на археологическите проучвания проф. Николай Овчаров обобщи, че до момента са разкрити два пласта. Единият – османски, от 15 – 16 век, чрез който се търси връзката с присъствието на Влад Цепеш Дракула в свищовската крепост, а другият – български пласт, е датиран от 13 – 14 век, от времето на Второто българско царство. Кметът на община Свищов Генчо Генчев посети археологическия обект в четвъртък. Той припомни, че Общината отпусна за разкопките 30 000 лева, а догодина ще кандидатства за национално финансиране.
На 25 юни се очаква министърът на културата Боил Банов да посети крепостта Калето.

Гравюра от началото на ХІХ в., показваща замъка на Свищов

При разкопките бе открита красива средновековна керамика

Разкопките в Свищовската крепост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *