Ученици решават изпитни тестове чрез QR код

Гимназията по туризъм единствена в областта използва тази IT възможност

 

ЧРЕЗ QR КОД РЕШАВАТ ТЕСТОВЕ ПО ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕДМЕТИ ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Няма друго училище в областта, в което учениците само в рамките на няколко минути в часа си да получат теста, да го решат, да го предадат и да научат оценката си.

Идеята е на преподавателката по тези предмети инж. Славка Проданова. По този начин тя успява да провери контролните работи на тийнейджърите за минути, не разнася тетрадки до вкъщи и от вкъщи до училище, а и момчетата и момичетата виждат резултата си на секундата.

„Раздавам им листчета с QR кода на теста. Те го сканират с телефоните си и започват. Аз давам само време за работа. И те попълват теста, дават отговори, след това ми го изпращат. Почти винаги правят това, преди да са изтекли минутите, които съм дала, което им позволява да ми пратят втори път отговорите, ако са решили, че някъде имат грешка“, казва инж. Проданова. Тя има властта да забрани това повторно изпращане на отговорите. Също така може да размества въпросите, да „обърква“ учениците, да ги подвежда, но тя не иска това. „Нямам за цел да им казвам, че не знаят. Напротив. Искам те да имат самочувствие, че могат да се справят с всичко. Затова и започнах да ги изпитвам по този начин, защото е ясно, че няма смисъл да им събирам телефоните, когато бие звънецът. Телефонът е миникомпютър и всъщност може да бъде истинско богатство в ръцете им. Затова предпочитам да им давам задачи, в които те да ползват телефона по предназначение, и да знаят, че той не е просто начин да ровят във Фейсбук, а е информация“, казва още учителката.

Когато за първи път връчила листчетата с QR кода на учениците, те зяпнали от изненада. После свикнали и когато инж. Проданова решила да ги тества по старомодния начин – с лист и химикал, те вече роптаели. „Така аз самата получавам пълна статистика за резултатите на всяко дете, за всеки клас и генерално за всички класове, на които преподавам“, обяснява инж. Проданова, която прави няколко различни вида тестове, за да не дава повод на тийнейджърите да преписват един от друг. Макар че при този начин на изпитване те просто нямат време да се въртят и да търсят помощ от приятел. Затова тя прави теста, пуска го в Гугъл диска, а Гугъл, след като направи своите изчисления, й връща QR кода.

ОСВЕН ПРИ ИЗПИТВАНЕТО ПО ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ ГИМНАЗИЯТА ПОЛЗВА QR КОД ЗА ОЩЕ ДВА ТЕСТА ИГРИ. Единият е свързан с историята на Велико Търново, а вторият е забавен тест по английски език, подходящ за ученици в различна възраст. „В момента бъдещите ни екскурзоводи и аниматори са на производствената си практика по всички обекти в града. Имат разработени от тях самите два пешеходни тура. Специално заради тях купихме екскурзоводско оборудване, за да се упражняват да владеят вниманието на цялата група. Тези два маршрута сме ги подарили на малките ученици в целия град. Всеки клас, който иска, ни се обажда и нашите възпитаници разхождат децата по маршрутите и им изнасят беседи, като децата чуват всичко през слушалката, която те носят“, разказва директорът на гимназията Татяна Данчева. След всяка такава обиколка хлапетата получават QR код, с който могат да влязат в теста с въпроси от историята на Търново и да проверят какво са запомнили. А после така те самите препитват пък родителите си.

С QR код училището прави и анкети сред родителите и своите възпитаници за училището. Всеки, който иска да отговори на въпросите, може да влезе с кода, като има дори възможност да напише своите идеи за нещо ново и различно в училището. Така хората не търсят имейла на училището, нито телефон за връзка. Просто попълват анкетата и я пращат на посочения в края й имейл.

ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ВСЪЩНОСТ ОТДАВНА СА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАЧИНА НА ПРЕПОДАВАНЕ В ТЪРНОВСКАТА ГИМНАЗИЯ. „Туризмът и всички услуги в тази сфера се развиват изключително бързо. Хората вече могат през телефона си да направят всичко – от избор на дестинация, начин на пътуване, хотела, в който ще отседнат, стаята, гледката, храната си, чак до това да си платят чадъра на плажа. Няма как ние да преподаваме на нашите ученици това, което на нас са ни преподавали преди 30 години“, категорична е директорката на гимназията Татяна Данчева. Затова преди година тя купила за училището софтуера „Клок”, който до ден-днешен остава най-популярният и най-използван софтуер за управление на хотели и ресторанти на петте континента. Този софтуер позволява да знаеш специфичните изисквания на клиентите си, освен това дава над 90 вида модификации на цените, които един хотел или ресторант предлага.

Другата придобивка за търновската гимназия е от фирмата „Оракул“, която разработва софтуер в областта на икономиката. „Те сами ни предложиха софтуерните си продукти с думите, че нашите ученици някой ден ще станат мениджъри на хотели и ресторанти. И тогава те пък ще потърсят фирмата, за да закупят продуктите й. Ето по този начин фирмата например участва в обучението на учениците ни“, коментира още г-жа Данчева. И допълва, че част от педагозите в гимназията разработват уроците си електронно. Така те спестяват и разходи на родителите, защото учебниците само за един предмет често надхвърлят 50 лв.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *