Новини

Вкусът и романтиката на Средновековието оживяват на Царевец

БИТЪТ, ЗАНАЯТИТЕ, ИЗКУСТВАТА И ВОИНСКИТЕ УМЕНИЯ НА БЪЛГАРИЯ, ВИЗАНТИЯ И ЕВРОПА ОТ XII XIV ВЕК ЩЕ ОЖИВЕЯТ НА ЦАРЕВЕЦ В КРАЯ НА ЮНИ. За пети път в крепостта ще се проведе международният фестивал „Средновековен Търновград“, за който в старата столица ще се съберат повече от 140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна.

Тази година в центъра на форума са вкусът и кухнята на Средните векове. Участниците на място ще приготвят ястия от епохата на Второто българско царство, Византия, Англия, Русия, Скандинавието и Средиземноморието. За посетителите ще има специални дегустации, на които ще може да се опитат още медовина, бира, манастирска и войскова храна от периода XII XIV век.

В дните на фестивала на Царевец ще бъде показан животът на средновековния град и различни занаяти – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри, музика и танци. За първи път ще се проведе боен турнир „Болярски меч“, ще има реконструкция на завръщането на славните средновековни воини от поход, интересни ще бъдат бойните демонстрации „Справедливо възмездие“ и др.

Фестът започва на 28 юни в 19,30 ч. с концерт и огнено шоу „Звезди над средновековен Търновград” в Двореца на Царевец. В тази първа вечер на сцената ще излязат българската група „Ериней“ и украинските трубадури Spiritual Seasons. Официалното откриване е в 10 часа на 29 юни на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец, където ще се представят всички български и чуждестранни участници.

Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

Организатори на средновековния фестивал са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и Национално дружество „Традиция” – клон Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *