Започва шестият сезон на „Семейни съботи” в Историческия музей в Горна Оряховица

НА ТЕМАТА „КЕРАМИКАТА – ХИЛЯДОЛЕТНИ ПОСЛАНИЯ” Е ПОСВЕТЕН ШЕСТИЯТ СЕЗОН НА „СЕМЕЙНИ СЪБОТИ“ В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. През цялото лято посетителите ще могат да се докоснат до едно от най-старите човешки умения. Предвидени са специални творчески ателиета, посветени на различните видове керамични предмети, техните функционали, утилитарни и сакрални функции. Специален гост ще бъде майстор грънчар с крачно грънчарско колело.

Семейните занимания стартират тази събота и продължават до 14 септември. В съботите на месец август след приключване на археологическите разкопки на Ряховец отново ще бъде проведена доброволческата инициатива за почистване на новооткритите керамични фрагменти. Желаещите да се включат ще имат възможност не само да подпомогнат работата на археологическия екип, но и да научат повече за последните проучвания и откритите предмети. Тази година доброволците ще се срещнат и със специалист реставратор, който ще ги запознае с основните техники, които се прилагат при реставрацията на керамични предмети.

За най-младите посетители всяка събота са предвидени две музейните игри – „Ряховски пъзел” и „Любопитни срещи с чудни вещи”. Те ще могат да се впуснат във вълнуващи музейни приключения и да се почувстват като малки музейни уредници. В състезателната игра децата ще имат възможност да опознаят отблизо експонати от фонда и да ги подредят в специално разположени малки витрини съобразно хронологията и темите в експозицията. Най-добрите участници ще си тръгнат с награда.

МАЙСТОРЪТ КРАСНОПИСЕЦ ОТ ПОЛИКРАИЩЕ ЙОРДАН КАРАСТОЯНОВ Е ПЪРВИЯТ ГОСТ НА СЕМЕЙНИТЕ СЪБОТИ. Утре той ще помогне на децата да си изработят собственоръчно свои дневници. В тях те ще описват очакваното, преживяното и наученото през всички летни съботи.

Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” ще бъде от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Любопитни срещи с чудни вещи” и да разгледат музейните експозиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *