Крими

Апелативната прокуратура внесе протест срещу изменение на присъдата за убийството в Бяла

Апелативна прокуратура – Велико Търново внася протест в законовия срок срещу решение на Апелативен съд – Велико Търново, с което се изменя присъдата за убийство в гр. Бяла в наказателно–осъдителната и част, като се преквалифицира престъплението в по-леко деяние и е наложеното по-леко наказание.

С присъда на Окръжен съд – Русе, подсъдимият В.М. е признат за виновен за това, че на 08.07.2017 г., в гр. Бяла, умишлено умъртвил А. А., като деянието е извършено по хулигански подбуди и смъртта е настъпила на 15.07.2017 г. в „УМБАЛ-Русе“ АД.- престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 11, вр. чл. 115 от НК. Осъден е на двадесет години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване, както и да заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на общо 200 000 лв.

С решение от 04.06.2019 г., Апелативен съд – Велико Търново изменя присъдата на първоинстанционния съд, като преквалифицира деянието на подсъдимия от престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 11, вр. чл. 115 от НК, в престъпление по чл. 124, ал. 1, т. 3, вр. чл. 130, ал. 2 от НК, като го признава за виновен в това, че на 08.07.2017 г., в гр. Бяла, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда, по непредпазливост причинил смъртта на А. А. и намалява наложеното му наказание от дванадесет години лишаване от свобода на три години лишаване от свобода, като го признава за невинен и го оправдава по предявеното му по-тежко обвинение по чл. 116, ал.1, т.11, вр. чл. 115 от НК.

В съдебно заседание, при разглеждане на делото в Апелативен съд-Велико Търново, прокурор от Апелативна прокуратура-Велико Търново, мотивира отсъствието на основание за изменение на първоинстанционната присъда с преквалифициране на деяние и налагане на по-леко наказание.

Апелативна прокуратура-Велико Търново внася протест срещу изменението на присъдата от въззивния съд, с искане за потвърждаване на първоинстанционната присъда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *