282 четения

Деца от цялата страна изпитват куража и ловкостта си на „Въжената градина” в Ксилифор

Уникалното съоръжение е подарък от катерачите Ивайло Пенчев и Метин Мусов, които изработват подобни атракции по целия свят

 

ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ ОПИТВАТ СИЛАТА, КУРАЖА И ЛОВКОСТТА СИ НА ПЪРВАТА ПО РОДА СИ „ВЪЖЕНА ГРАДИНА”, КОЯТО ОТ БЛИЗО ГОДИНА Е МОНТИРАНА В ТЪРНОВСКИЯ ПАРК „КСИЛИФОР”. Атракционът е подарък от двамата търновски катерачи Ивайло Пенчев и Метин Мусов.

„Децата се оказаха по-смели от възрастните. Катерят се и преминават по препятствията без страх, никога не се отказват и не се връщат назад, дори и да изпитат затруднение“, казва секретарят на туристическо дружество „Трапезица“, което стопанисва парка, Георги Димитров и признава, че с удоволствие наблюдава как се забавляват хлапетата, докато се правят на нинджи.

„Въжената градина” е изградена на две нива. Първото е на 6,5 м от земята, а второто се извисява на още 7 метра отгоре. Всяко от нивата има по 7 препятствия. Първите седем са по-лесни и който ги преодолее, ако има желание и сили, се качва на следващото ниво, където предизвикателствата са по-трудни и дори са подвижни.

„Няма възрастови ограничения. По-скоро е важен ръстът на децата. Трябва да са поне метър – метър и десет, за да тръгнат сами по въжените препятствия. Ако са по-дребни, но много искат, могат да прекосят нивата с родителите си или с някого от нашите инструктори“, допълва Георги Димитров. И казва още, че откакто е открито съоръжението, а то работи вече десетина месеца, „Въжената градина” е включена във всички маршрути, които туроператорите предлагат като ученически екскурзии. Това позволява на всички ученици, които минават през Велико Търново, да си пробват силите и на въжената атракция.

„Докато се катерят и борят със себе си, децата се учат на концентрация, преодоляват страховете си от високото и притеснението да поискат помощ. Проверяват ловкостта, баланса си, силата си, защото на места те трябва да се набират, за да преминат през предизвикателствата“, казва още шефът на „Трапезица“.

Абсолютно обезопасени са хората, които се качват на съоръжението. Там постоянно има и инструктори, които помагат при затруднение. Когато идват групи, цената е според броя на децата в групата, а при индивидуалните посещения билетът за деца е 8 лв., а за възрастни – 10.

УНИКАЛНАТА „ВЪЖЕНА ГРАДИНА” Е ВТОРО ПОКОЛЕНИЕ ВЪЖЕНИ ЛИНИИ. Двамата търновски катерачи Ивайло Пенчев и Метин Мусов, които членуват в туристическото дружество, имат фирма, която изработва подобни атракции по целия свят – „Уолтопия”. Те са дарителите и на катерачната стена, която е монтирана в спортната зала на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!