1242 четения

От занемарен квартал „Чолаковци” става емблема на Велико Търново

ЛЕД улично осветление, нови алеи, асфалт, паркове и площадки превръщат района в един от най-добрите за живеене

 

АКО НЕ СТЕ МИНАВАЛИ СКОРО ПРЕЗ КВ. „ЧОЛАКОВЦИ”, ГО НАПРАВЕТЕ, ЗА ДА ВИДИТЕ КАК ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДА ЕДИН МОДЕРЕН ЖИЛИЩЕН РАЙОН. Близо 5 млн. лв. общи инвестиции в инфраструктура, саниране и комуникации преобразиха изцяло крайния великотърновски квартал и го превръщат в една от емблемите на града. Доскоро тази част на болярския град бе доста занемарена, но вече обитателите й минават по новоасфалтирани улици, грижливо застлани с плочки тротоари и се наслаждават на прекрасни детски площадки и паркове. Кварталът има даже модерно ЛЕД осветление, което е 4 пъти по-икономично. Една от важните инвестиции тук е по проект „Региони в растеж” и е за малко под 2 млн. лв. Тя се изпълнява повече от година, за да приключи само преди броени дни. Ремонтът по нея бе направен от строителната компания „Политрейд кънстракшън”, а довършителните работи са в заключителна фаза.

Строителните дейности са част от големия проект на общината „Съхранена и автентична, привлекателна градска среда на град Велико Търново“, финансиран по оперативната програма „Региони в растеж 2014 – 2020”.

С ОСНОВНАТА ФАЗА НА ДЕЙНОСТИТЕ В ЖИЛИЩНИЯ КОМПЛЕКС СЕ ОБНОВИХА 7400 КВ. МЕТРА ТРОТОАРНИ И ПЕШЕХОДНИ АЛЕИ, ПОДМЕНИХА СЕ УЛИЧНИ БОРДЮРИ И СЕ ПОЛОЖИХА НАД 2800 КВ. М АСФАЛТОВА НАСТИЛКА. Така, за разлика от други части на Велико Търново, тук няма наводнения и дупки, а шахтите не се затлачват и препълват след всеки дъжд. Част от средствата бяха заделени и за монтиране на нови пейки, беседки, кошчета за смет, указателни табели за посоки и разстояния. Освен реновиране на инфраструктурата и на елементите на градското обзавеждане проектът донесе и облагородяване. Засадени са нови 15 иглолистни и 67 широколистни дървета, над 2000 декоративни храсти и цветя, затревена ще бъде обща площ от 9,6 декара. Оформени са и нови паркинги с повече от 120 места.

Както „Борба” съобщи неотдавна, също със средства по проект бе решен и един от основните комуникационни проблеми на квартала – пряката пешеходна връзка между „Чолаковци” и съседния квартал „Бузлуджа”.

600-метровият път е с нова настилка, чиято обща площ е около 1700 кв. метра. Монтирани са пейки, изграден е кът за отдих, ремонтирани са подпорна стена и предпазни парапети. Тук също е поставено икономично осветление, както и множество охранителни камери.

С. МАРИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!