20 четения

Водещи архитекти представиха пред великотърновци вижданията си за новия им градски център

Експертите са категорични, че в Старото военно училище трябва да преобладава подземната инфраструктура – улици и паркинги

 

ВОДЕЩИ АРХИТЕКТИ ОТ БЪЛГАРИЯ, ИТАЛИЯ И САЩ, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ ИЗВЕСТНИ АРХИТЕКТУРНИ БЮРА И СТУДИА, ПРЕДСТАВИХА ПРЕД ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ КОНЦЕПЦИИТЕ СИ ЗА НОВИЯ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА СТАРАТА СТОЛИЦА. В поредица от лекции в края на миналата седмица бяха представени обстойно вижданията им за територията на Старото военно училище, а разработките на гостуващите архитекти са сред отличените в организирания през 2018 година Международен архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“. Специално за представянията пристигна и Борислав Александров, председател на Камарата на архитектите в България.

С поредицата от лекции Община Велико Търново пък реши да насочи общественото внимание при решаването на градоустройствени въпроси с голяма обществена значимост. Срещите бяха открити с лекцията на архитекти от софийското „Имидж бюро“. Освен визията си за бъдещия облик на централната част на старата столица те представиха други свои конкурсни разработки за публичните пространства в България, обръщайки внимание на съвременните изисквания за градска среда според потребностите на хората.

В СРЕЩИТЕ УЧАСТВА И ИТАЛИАНСКИЯТ АРХИТЕКТ ДИЕГО ТЕРНА – СЪОСНОВАТЕЛ НА АРХИТЕКТУРНО СТУДИО „КУИНЗИТЕРНААРКИТЕКТУРЕ”. Той описа в детайли вижданията си за устройството на новата централна част на Велико Търново, като подчерта ключовите роли на бизнеса за инвестициите и на Общината за поетапната реализация.

Всяка от концепциите, макар и различна по своето същество и градоустройствени предложения, предвижда новият градски център на Велико Търново да включва много зелени пространства, пешеходни зони над земята и подземна инфраструктура – улици и паркинги.

Своята концепция за територията от 180 декара на т.нар. Старо военно училище представи и арх. Мая Шопова, преподавател в дизайнерския факултет „Архитектура + урбанизъм” към Масачузетския университет по технологии (MIT). Арх. Шопова запозна аудиторията с работата на екипа си по други проекти, поставяйки акцент върху екологосъобразния начин на живот, човешкия мащаб, идеалистичното проектиране без авторство и интердисциплинарността в архитектурата.

ПРЕДСТАВЕНА БЕ И ЗЕЛЕНАТА РАЗРАБОТКА НА „СТИВЪН ДЖОРДЖ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ” (SGI) – ЕДНА ОТ ВОДЕЩИТЕ АРХИТЕКТУРНИ КОМПАНИИ В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА. От името на екипа на SGI говори арх. Мария Мишинева, която е имала водеща роля при изготвянето на концепцията.

Предстои провеждане на процедура по договаряне с арх. Клаудио Нарди, който спечели първата част на конкурса за изготвянето на технически инвестиционен проект за сградата на Експозиционния и конгресен център. Ще бъде открита публична дискусия относно възможностите за развитие на територията на бъдещия нов градски център въз основа на конкурсните идеи на всички участници, информираха от кметството.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

 

 

3 коментара за “Водещи архитекти представиха пред великотърновци вижданията си за новия им градски център

 • 17.06.2019 в 16:35
  Permalink

  Не бях сигурен досега, но вече се убедих, че тоя гьол дъъълго още ще си седи на пъпа на града… То по всякакъв начин се протака и увърта направата на нещо смислено, да беше месец- два ок, ама то години минаха и още незнайно колко по толкова ще се изнижат, докато евентуално, може би някой ден изникне нещо там ….

  Отговор
 • 17.06.2019 в 17:42
  Permalink

  В България строителите трудно постигат не течащ покрив, а за подземни съоръжения това им е напълно непосилно.

  Отговор
 • 18.06.2019 в 10:39
  Permalink

  Значи: 1. Имаше „конкурс“, някой спечели, въпреки че проектът е слаб. 2. Някой прави теоретична дискусия. Не е ли логично да се направи обратното? Върху изводите от дискусията Общината да състави заданието и тогава да има конкурс. Защото проектът Нарди може да е интересен, но не върви за В.Търново.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *