Новини

Във Великотърновско бизнесът търси над 5000 души с различни професии

Общите работници, шофьорите, медицинските кадри, продавачите и инженерите са най-чакани

 

ЗАРАДИ СЕЗОННАТА РАБОТА И ТРУДОВАТА МИГРАЦИЯ РЕГИОНАЛНИЯТ БИЗНЕС СЕ ЗАДЪХВА ЗА РАБОТНИЦИ. ПО СПРАВКА НА „БОРБА” НА БАЗА ОБЯВЕНИТЕ ПОЗИЦИИ В ДИРЕКЦИИТЕ „БЮРО ПО ТРУДА” В ЦЯЛАТА ОБЛАСТ, както и на предложенията на Националната агенция по заетостта за нашия регион, в момента се търсят над 5000 души в различни сфери. Според запознати никога местната икономика не е изпитвала такъв недостиг на кадри.

Колкото и парадоксално да звучи, най-търсени са… общите работници. Става дума за хора без високо образование или квалификация, но пък с изградени трудови навици и склонност да се трудят при по-тежки условия. Най-добрите вече не се ангажират за под 50 лв. дневно, като за някои транспортът и храната се плащат отделно. Шофьорите, особено с по-високи категории, също са сред най-търсените професии. Въпреки предложенията за възнаграждения, които надхвърлят 1500 – 2000 евро за курсове у нас и в чужбина, доста позиции стоят незаети.

В ГОРНА ОРЯХОВИЦА НАЙ-ТЪРСЕНИ СА РАБОТНИЦИТЕ В ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, МАШИННИТЕ ОПЕРАТОРИ, СТРОИТЕЛИТЕ, ШИВАЧИТЕ, ОХРАНИТЕЛИТЕ, ОБИКНОВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ПО ПРЕДПРИЯТИЯТА, монтажниците в строителството, готвачите, даже продавачите. Доста местни фирми като „Захарни заводи” например осигуряват дори транспорт до работното място, специално оборудвани помещения за почивки и спорт като бонуси.

Според анализи на трудовите посредници повече специалисти с квалификация ще бъдат необходими на работодателите в краткосрочен план – през следващите 12 месеца, а също и в средносрочен план – след 3 – 5 години.

В национален мащаб пък фирмите заявяват нужда от близо 327 000 работници и специалисти през следващите 12 месеца, като от тях малко над 179 000 са специалисти и работници с квалификация.

В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалностите информатика, икономика, администрация и управление.

ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО, ГОРНООРЯХОВСКО, ПАВЛИКЕНСКО И СВИЩОВСКО ПРОДЪЛЖАВА ГЛАДЪТ ЗА СРЕДНИ СПЕЦИАЛИСТИ, НАЙ-МНОГО В ТЪРГОВИЯТА НА ЕДРО И ДРЕБНО. Огромна е нуждата от търговски представители, продавачи и организатори в търговията, строителни техници, текстилни специалисти, включително оператори в шевното производство, шивачи, кроячи, моделиери, организатори производство, специалисти по производствени технологии – дърво, пластмаса, метали. Учителите, но вече предимно в малките населени места, също са сред конвертируемите професии.

Нуждата от инженери и специалисти с техническа насоченост се увеличава с всеки изминал ден. Под егидата на редица държавни институции във Великотърновско работодатели, синдикати и различни професионални организации обсъждат проблема с липсата на квалифицирана работна ръка и отсъствието на връзка между образователната система и потребностите на бизнеса поне от две години насам. На фона на всеобщото недоволство и призиви за решителни мерки близо 50-те университета у нас, включително и местните, продължават да бълват висшисти с „екзотични” професии, а пазарът изнемогва за квалифицирани кадри.

Стилян НАЙДЕНОВ

9 thoughts on “Във Великотърновско бизнесът търси над 5000 души с различни професии

 • Кога плащаха по 500 лв. и се подхилкваха по мустак, не реваха, сега ще ми р`вът!

  Отговор
  • Съгласна! Шефа викаше “За вашите места чакат по пет човека”, а сега пет места чакат един човек!

   Отговор
 • Няма кадри , но не оправят заплатите , стоят си на нива отпреди 10 години , а цените оттогава са скочили с по 300 процента.

  Отговор
 • Па то нема ора бре, изгонихте кадърните и работливите, сега ще го ду*ате !!!

  Отговор
 • На никой не му се работи за душмани , особенно за без пари. И да се глобяват работници за това че са си свършили работата вече не е на мода.

  Отговор
 • Ментор мейт – това е фирмата,която се подигра с моят син! Преди 1,6 г се яви на интервю пред трима изпитващи го. Три часа го проверявали и накрая му казали,че април или май ще го наемат. Когато дойде момента,тим лидера му казал,че нямал стаж. Това го знаеше и по време на интервюто! Но му го казва , когато трябваше да си поеме ангажимента! Синът ми е завършил СУ със специалност софтуерно инженерство. В момента си работи по специалността в София. Какво да казвам за търновските работодатели???

  Отговор
 • За 500’стин лева?! Докато тоя “бизнес” не се научи да плаща, та хората да спрат да си мразят професиите… ще има да търсят!
  Интересно за кого строят още тези неприветливи кутийки, никнещи като гъбки за 0 време, лишени от всякакъв критерий за качество, а на престъпно високи цени?! Търново е отврат последното десетилетие.
  Няма нормален човек, който иска да живее, работи и да се радва на семейство в подобни условоя.
  Вечер се прибираш првз река Габровски.
  Минаваш 2-те кръгови, повреждайки класона си след дозина малоумници, които не знаят как се шофира в кръгово кръстовище.
  Отбиваш се в един от 10-те хипермаркета намиращи се в 1 километър квадратен. Излизш от него с 50 лв. по-лек, а наилонката с продукти вятърът я клати без усилие.
  Кражиш 15 минути като обран евреин из между блоковите пространства молейки се на на всички богове, да намериш място за паркиране преди полунощ и поне да е чакъл… не кал! Не ми се продължава…
  Град и “бизнес” – модел за подръжание… пази боже!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *