64 четения

10 кубика акация ще превърнат в движещи се пластики на Ксилифор студенти и докторанти от ВТУ

КУКЛИ ОТ СРЕДНОВЕКОВЕН ТЕАТЪР, ОГРОМЕН МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ, ВЪРТЯЩА СЕ БИБЛИОТЕКА, БОУЛИНГ, В КОЙТО КЕГЛИТЕ СА АНТИГЕРОИ, очакват посетителите. 14 млади автори – студенти и докторанти по скулптура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, участват в Деветата скулптурна колония, която продължава до края на седмицата.

Близо 10 кубика акация ще превърнат в произведения на изкуството момчетата и момичетата тази година. Те работят под ръководството на проф. Стефан Лютаков и асистента Венко Тонков. Всички материали, необходими за реализирането на пленера, както и дървеният материал, са осигурени от туристическо дружество „Трапезица“, по чиято идея преди десетина години започна скулптурната колония. Дружеството си партнира с ВТУ и с Община Велико Търново, която финансира пленера по програмата си „Изкуство и култура“ с близо 7000 лв., казва секретарят на „Трапезица“ Георги Димитров.

„Всяка година започваме да работим с идеята да оставим след себе си нещо интересно и забавно. И то да бъде интересно, забавно и провокативно и за нас самите, докато го работим. Особено ми е важно студентите да се забавляват, докато майсторят, защото този пленер за тях е и учебна практика”, казва проф. Лютаков и признава, че тази година е особено любопитен за крайните резултати, защото пластиките на младите автори ще бъдат интерактивни. Тоест всички те ще имат в себе си механизми, ще могат да се преобразуват, да се променят, да се движат. Това ще позволи на децата, а и на възрастните да играят с готовите скулптури.

БИБЛИОТЕКА ПОД ФОРМАТА НА ГЪБА С ПОДВИЖНО КРАЧЕ И ПЕПЕРУДИ НА ПОКРИВА ПРАВИ ЕДИН ОТ ВЕТЕРАНИТЕ В ПЛЕНЕРА – МАРТИН МИТЕВ. Той е решил тази година да изработи пластика, която ще кореспондира с библиотеката от предишните пленери, но неговата ще бъде направена така, че да съхранява истински книги. Крачето на гъбата ще бъде с механизъм, затова ще се върти и така книгите ще бъдат видими от всички посоки. На повърхността на гъбата ще има процепи, от които ще излизат пеперуди, и те също ще се движат.

Другата много провокативна идея на младите автори е един дървен велосипед. На него ще има дървен велосипедист и място, на което ще може да сяда реален човек. Той ще завърта педалите, които пък ще трябва да предадат това движение и на дървения човек върху велосипеда.

„А моята скулптура ще свири. Вдъхновил съм се от перкусиите и от джембето, защото самият аз свиря на ударни. И реших да направя музикален инструмент. Той има оребрена част, която ще издава ефектни звуци, когато удряш ребрата с пръчка. По различните части на инструмента тоновете ще са различни. А сигурно ще поставя и метална част, която ще допълни спектъра от звуци“, разказва Иван Николов, който е докторант втора година в търновския факултет. Иван учи „Изкуствознание и изобразителни изкуства – скулптура”. Участва в пленера на Ксилифор за трети път. Освен инструмента е решил, че ще има време да изработи и въртележка. Така работите, които ще има в парка, вече ще стана четири. Той вече е автор на фигурата на Педя човек – лакът брада и колата на Барни, героя от филма за семейство Флинтстоун.

ОГРОМНИЯТ БОУЛИНГ, В КОЙТО КЕГЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ СТИЛИЗИРАНИ ЗЛОДЕИ, Е ИДЕЯ НА ПЕТЪР КОНДЕВ, който е магистър във ВТУ. Той е започнал да работи върху масивната топка, която ще удря кеглите. За да я олекоти и да удължи живота й, той се е заел със задачата да я изтърбуши. „Трябва да я направя куха и затова се налага да извадя сърцевината. А и кухото дърво има по-дълъг живот. Освен това тази топка ще виси, за да могат децата да я засилват към кеглите, за целта трябва да е лека“, разказва Петър. През това време по-младите му колеги майсторят злодеите. Те не са конкретни отрицателни герои от приказки или филми, а обобщени образи. „Надявам се, когато са готови, хората, които идват тук, да разпознават характерите по лицата им. Единия например съм го нарекъл Човекът часовник, защото е винаги точен, не мърда нито на йота от точното време и се движи като робот“, обяснява идеите си Петър.

ПРИНЦЕСА, РИЦАР И ЗМЕЙ ЩЕ ОФОРМЯТ СЦЕНА ОТ СРЕДНОВЕКОВЕН ТЕАТЪР. Те ще са кукли на конци, в случая ще бъдат закрепени с доста по-здрави въжета и с въжета ще могат да ги задвижват и децата. „Змеят е пленил принцесата, а принцът се е втурнал да я спасява. Това е сюжетът и децата ще се борят, като управляват движенията на куклите“, обяснява докторантът Красимир Методиев, който работи над едната кукла и помага на по-младите си колеги да оформят останалите кукли на конци.

Антон Джуров, Биляна Генева, Вълкан Павлов, Делян Ангелов, Иван Николов, Катерина Чакърова, Красимир Методиев, Мартин Митев, Николай Чемберски, Николай Недев, Петър Кондев, Стела Димова са студентите и докторантите, които до края на седмицата ще работят на Ксилифор. А там вече се оформя истински атракцион, в който търновските студенти са направили и монтирали близо 40 фигури на приказни и филмови герои, люлки, пейки и катерушки.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

сн. авторката

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!