111 четения

Безплатни профилактични прегледи за венозни болести ще проведе д-р Ангел Григоров

Началникът на отделението по съдова хирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Ангел Григоров ще извърши профилактични прегледи за наличие на хронична венозна болест. Консултациите са част от Национална инициатива на Българското национално дружество по съдова и едноваскуларна хирургия, което провежда кампания под мотото „Вземи краката си в ръце“. Акцията е подкрепена от френската фармацевтичната фирма „Servier“. Д-р Григоров е единственият избран специалист, който ще консултира в рамките на инициативата за великотърновска и габровска област. Не случайно медикът е предпочетен за реализиране на кампанията в двата района, тъй като само той в града притежава сертификат за ехографски съдови прегледи.

Кампанията има за цел да повиши информираността относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми на венозната болест, необходимостта от навременна диагностика и своевременно лечение.

„През лятото венозната патология се засилва и почти няма човек, който да не страда от отоци на краката, разширени вени и други неразположения на крайници. Това обаче не е само козметичен проблем, защото болестта протича в шест стадия. С напредването на фазите започват и по-сериозните последици – тежко разширение и запушване на вените и рани“, обясни д-р Григоров.

Той подчерта, че неглижирането на болестта води до инвалидизиране. По думите му колкото по-късно започне лечението, толкова по-скъпо излиза то на болния, за да се ликвидират последиците и основната причина на заболяването.

„С по-голям риск за разболяване са жените. За съжаление, те търсят медицинска помощ едва, когато започнат да изпитват болка. Лятото не е препоръчително да се предприемат оперативни интервенции, затова може да се приложи единствено консервативно лечение, а през есента да се пристъпи към хирургична намеса“, уточни той.

Специалистът цитира европейско проучване, според което дами между 40 и 50 години се най-застрашени от болестта, а признаците й започнат доста преди тази възраст.

Записването за прегледи става на сайта venite.bg. Попълва се онлайн регистрационна бланка, а часовете са от 14:30 до 17:30ч. на 19(сряда) и 26 (сряда) юни. Консултациите ще се проведат на третия етаж на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, в ехографския кабинет  – 317 стая.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!