24 четения

Фестивал на българската погача в Овча могила

На 14 юни в с. Овча могила се проведе осмото издание на Регионалния фестивал на българската погача. Фестивалът, организиран от Народно читалище „Съзнателност 1899“ и кметството в селото, бе открит от председателя на читалището и кмет на селото Нели Великова.

Както всяка година, фестивалът започна с традиционното замесване на домашен хляб в нощви, а майсторство при месенето му показа баба Петка Кенова, която предаде уменията си, научени от нейната майка и баба. В осмото издание на фестивала се включиха 38 участници от общината и региона, които представиха 51 експоната. Жури с председател Диана Блажева и членове – Таня Ликова и Гинка Стоянова, оцениха хлебните изделия, които бяха разделени в три категории: „Обреден хляб“, „Съвременни хлябове“ и „Други тестени изделия“.

За седма поредна година във фестивала отново участва председателят на Общинския съвет в Свищов д-р Кристиян Кирилов, който заслужено зае трето място в категорията „Съвременни хлябове“. Наградата за цялостно представяне и едновременно с това за най-възрастен участник бе връчена на 85-годишната Виолета Лазарова от с. Деляновци, а с грамота за най-малък участник беше удостоен 7-годишният Петър Гергинов от град Горна Оряховица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!