60 четения

Президентът Румен Радев идва за Петропавловския събор

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ ЩЕ УЧАСТВА В ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА ПЕТРОПАВЛОВСКИЯ СЪБОР на народното творчество. Той ще поздрави участниците на 22 юни от 11,30 часа и ще постави тържествено началото на събора, който продължава и на следващия ден.

Близо 4000 участници от цялата страна ще се съберат край Петропавловския манастир тази година. Повече от 220 фолклорни групи от всички краища на България ще танцуват и пеят на двете сцени. Детските и младежки състави са над 50, индивидуалните изпълнители и инструменталисти – повече от 60, има заявени 15 дуета, дори и двама разказвачи на истории са решили да опитат майсторството си. На сцените на събора ще се качат и танцьори от Сърбия, Латвия, Турция, Грузия и Унгария, които са в Горна Оряховица за участие в XV Международен фестивал „Раховче“.

На 88 г. е най-възрастният участник в събора – Георги Цоков от Пчелище. Следват го 87-годишните Дара Манолова от село Иваново, Мария Глушкова от Лясковец и Люба Арабаджиева от с. Русаля.

Никол Стоянова от Драгижево, Христо Георгиев от Леденик и Николея Лазарова от Кукерската група на шуменското село Макак са най-малките участници в надпреварата. И тримата са на по четири години.

Проф. Елена Кутева, изкуствовед и директор на държавния ансамбъл „Филип Кутев“, и акад. Крум Георгиев, председател на Обществото за фолклор в България, ще ръководят работата на двете комисии. Член на журито тази година е и кметът на Свищов Генчо Генчев, който е фолклорист.

Съборът има конкурсен характер. За лауреатите има парични награди. По традиция ще бъдат връчени и три специални отличия на кметовете на трите общини – Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново, които по традиция заедно организират събора. Тази година символичен домакин е д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец.

Петропавловският събор събира почитателите на народното творчество от 1993 г. Няколко пъти се е провеждал всяко лято, но от 1997 г. по решение на трите общини съборът става национален и се организира през две години.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!