Ракета „Ариана“ ще изстреля европейска сонда до Юпитер и неговите луни

Европейската сонда „Джус“, чиято мисия е свързана с изучаването на планетата Юпитер и нейните ледени луни, ще бъде изстреляна през 2022 година от ракета- носител „Ариана“, най вероятно „Ариана-6“, предаде Франс прес.
Агенцията цитира съобщение на Европейската космическа агенция /ЕКА/. Това ще бъде първата европейска мисия с дестинация Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система. ЕКА подписа договор по време на авиоизложението в Бурже, с който натовари компанията „Арианспейс“ да изведе амбициозната изследователска мисия.
„За целта ще използваме или съществуващата „Ариана-5“, или ракетата от ново поколение „Ариана-6“ с четири ускорителя, заяви ръководителят на „Арианспейс“ Стефан Израел.
Сондата „Джус“ /JUICE/, съкращение от английското „Джупитър айси муун искплорър“ ще бъде изстреляна през 2022 година от космодрума Куру във Френска Гвиана. Тя ще пътува 7 години и половина до своята дестинация, като ще използва „гравитационните прашки“ на Земята, на Венера и на Марс.
Космическият апарат ще влезе в орбитата на газовия гигант през 2029 година. Сондата ще наблюдава най-малко три години Юпитер и неговите три ледени луни Ганимед, Калисто и Европа.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *