Револверът, с който Ван Гог може да се е ранил смъртоносно, отива на търг

Револверът, с който Винсент Ван Гог може да се е ранил смъртоносно, ще бъде предложен на търг в зала „Друо“ в Париж на 19 юни, предаде Франс прес.
Предварителната му оценка е между 40 000 и 60 000 евро.
Револверът е открит през 1960 г. от селянин в полето край Овер сюр Оаз, където художникът импресионист се прострелва на 27 юли 1890 г. Според изследванията престоят му в земята съответства на изминалото време от смъртта на Ван Гог. Револверът беше изложен в музея „Ван Гог“ в Амстердам през 2016 г., но автентичността му вероятно никога няма да бъде доказана категорично.
След откриването му, револверът е предоставен на собственика на странноприемницата „Раву“ в Овер сюр Оаз, където художникът живее и умира на 29 юли 1890 г.
Обявен от някои специалисти за най-известното оръжие в историята на изкуството, револверът беше представен за пръв път през 2012 г. при публикуването на книгата „Дали е открито оръжието, с което е извършено самоубийството?“ на Ален Роан.
През 2011 г. американски специалисти развиха теорията, че Ван Гог не се е самоубил, а е бил прострелян случайно от младежи, които си играели с оръжие.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *