Изгладняла бяла мечка стигна на 800 км от хабитата си

Изгладняла бяла мечка беше видяна в покрайнините на град Норилск в руската полярна област – на 800 км от хабитата й, да търси храна в кофите за боклук, съобщи АФП.
Снимките на видимо изтощеното животно обиколиха руските социални мрежи. За първи път мечката е видяна в неделя вечерта в промишлената зона Талнах, в североизточната част на Норилск. Тя е още в зоната на един завод, наблюдавана от полицията и службата за спешна помощ, които се грижат за сигурността й, а и за безопасността на хората.
Екип от специалисти ще пристигне утре, за да вземе решение за съдбата на бялата мечка.
Бели мечки навлизат все по-често в непривична за тях територия в руския север, защото хабитатът им се променя и храната им намалява заради топенето на ледовете. Все още е рядкост обаче да стигнат на
стотици километри до Норилск.
През февруари жителите на арктическия архипелаг Нова земя трябваше да се справят с нашествие на десетки агресивни бели мечки, търсещи храна. Тогава властите обявиха извънредно положение, докато животните не се оттеглиха след десетина дни. Снимките на бели мечки, които се качват по стълбищата на жилищни сгради, обиколиха цял свят.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *