Над 2 милиарда души в света не разполагат с безопасна питейна вода

Въпреки че от началото на XXI век е постигнат значителен напредък, 2,2 милиарда души по света продължават да нямат достъп до безопасна питейна вода, сочи доклад на ООН. Сред тях са 785 милиона души, които не разполагат със защитен водоизточник на разстояние половин час от дома си, допълва БТА. Необработени надземни води пият 144 милиона души.

Много болести като диария, холера, тиф и хепатит А може да бъдат изкоренени, ако всички имат достъп до чиста питейна вода и тоалетни с безопасно управление на отпадъците, отбелязва СЗО. Случаите на вътрешни паразити и бактериални очни инфекции също ще бъдат намалени.

Докладът отчита също, че 4,2 милиарда души нямат достъп до тоалетни, от които отпадъците се извеждат безопасно. На открито по нужда все още ходят 673 милиона човека, което е 9% от световното население при 21% през 2000 година. В 39 страни обаче броят на хората без тоалетни на практика се е увеличил, най-вече в Субсахарска Африка, където се наблюдава значително нарастване на населението.

Освен това 3 милиарда души са лишени от основни хигиенни услуги. По дефиниция това включва тоалетна, която не се споделя с други домакинства, и възможност за миене на ръцете със сапун у дома.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *