Новини

Отровиха кучета пастири на семейна ферма в Балканци с над 400 овце и 20 породисти коня

Рамона Ангелова: „За три дни са затрити четири от нашите животни, които сами си отглеждаме, за да се защитаваме“

 

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА СЕМЕЙНА ФЕРМА В СТРАЖИШКОТО СЕЛО БАЛКАНЦИ са ужасени от отравяне на техни кучета пастири, които бдят над 400 овце и над 20 породисти коня.

„За три дни са затрити четири от нашите животни, които сами си отглеждаме, за да се защитаваме. Подали сме сигнал в полицията още преди месец, когато отровените четириноги пазачи бяха само две. Смятам, че полицията не може да ни защити и ще става все по-зловещо…“, алармира вчера 29-годишната Рамона Анелова, дъщеря на собствениците на фермата. Младата жена помага на родителите си заедно с брат си, но в същото време живее в столицата и работи в стоматологичния бранш.

Фермата била създадена преди около 20 години, след като бащата Милчо Ангелов напуснал държавна кравеферма. 56-годишният мъж и съпругата му Мариета се захванали с този бизнес, който не е сред леките у нас. Инвестицията през годините била за над 300 000 лева. До момента тези фермери не са участвали в европейски проекти и ползват под наем общински пасища, за които плащат хиляди лева. Само пасището в Балканци, където са отровени овчарските им кучета, е над 100 дка. Конете са от дунавска порода и заедно с овцете са част от националния екофонд. Животните участват в различни изложения и форуми и са били част от атракциите на Събора на овцевъдите миналия месец. Семейството живее от тази ферма и има износ за Румъния и различни страни.

ПРЕДИ ГОДИНИ ФАМИЛИЯ АНГЕЛОВИ ЗАПОЧНАЛА САМА ДА СИ ОТГЛЕЖДА ЧЕТИРИНОГИ ПАЗАЧИ каракачанки и овчарки, които стигнали до 20 животни. Преди около месец обаче едно от животните се върнало от паша отмаляло и после умряло. Ветеринар направил аутопсия и съобщил, че кучето е отровено с инсектицида „Ланат“. После умрели още три кучета, разказва Рамона. За нея е необяснимо как неизвестни злодеи тровят стадните пазачи на фермата в общинската мера. Странното е и друго, че въпросната отрова се дава само на кучетата, защото няма пострадали овце. Според фермерите в района действат бракониери, които ловуват диви животни, и ползват отровата, за да не могат кучетата да им пречат.

В отглеждането и възпитанието на породистите пазачи на овцете се влагат много пари и усилия, те не са бездомни и безстопанствени и не пречат на никого, се възмущава още младата жена. Тя е търсила и няколко организации за защита на животните, но адекватна помощ също не е получена до момента.

Освен загубата на младите кучета за фермерите въпросната отрова попада в почвата, а в този район имало много ядливи гъби, които се събират от хората!

НАША ПРОВЕРКА УСТАНОВИ, ЧЕ ПО СЛУЧАЯ ИМА ОБРАЗУВАНО ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО, което се ръководи от прокуратурата в Горна Оряховица. Разпитани са свидетели, но обвиняем още няма. В момента била назначена ветеринарно-медицинска експертиза. Към момента било установено, че едно от отровените кучета било яло натровен гризач по време на паша с овцете…

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

 

 

 

 

3 thoughts on “Отровиха кучета пастири на семейна ферма в Балканци с над 400 овце и 20 породисти коня

  • Това са простаци бе, дразнят животинките.

    Отговор
  • Това са простаци бе, дразнят животинките, елементарни хора.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *