17 четения

Председателят на грузинския парламент посети Велико Търново

ПРЕДВАРИТЕЛЕН РАЗГОВОР ЗА ПОБРАТИМЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ СТАРИ СТОЛИЦИ НА БЪЛГАРИЯ И ГРУЗИЯ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО И МЦХЕТА, ВОДИХА СНОЩИ НА ОФИЦИАЛНАТА ВЕЧЕРЯ кметът на община Велико Търново и неговият гост – председателят на Народното събрание на Грузия Иракли Кобахидзе. „Нашата старинна столица Мцхета също е духовна и историческа и би било чудесно, ако стигнем до побратимяване между двете стари столици на нашите държави“, каза г-н Кобахидзе. Във вторник той беше гост на Велико Търново заедно със заместник-председателя на парламента Явор Нотев и посланика на България в Тбилиси Десислава Иванова.

„Срещнахме се вече с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с групата за приятелство между България и Грузия в българския парламент, с президента на страната Румен Радев. Имахме възможност да говорим върху различни аспекти на нашите отношения и да утвърдим историческата дружба, която съществува между нашите два народа. Щастлив съм, че имах възможност да посетя и Велико Търново, историческата и духовна столица на България“, каза още Иракли Кобахидзе. И допълни, че България винаги е била интересна и любопитна туристическа дестинация за грузинците. „Надявам се, че това и за вас е така и Грузия ви е интересна страна. Ние отдаваме специално внимание на туризма, защото той е важен не само за икономиката, но и за връзките между хората. От 2012 г. досега сме увеличили туристите си три пъти. А между нашите две държави има традиционно добри туристически отношения, но трябва да приемем конкретни мерки, за да задълбочим и увеличим туристическия поток между двете държави“, каза още председателят на грузинския парламент. Г-н Кобахидзе допълни, че когато преди години е имало директни полети между България и Грузия, това е улеснявало туристическия обмен. Преди няколко години тези линии са били закрити, затова сега двете страни преговарят за възобновяването им.

„ГОВОРИХМЕ ЗА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩИНИ И ОБЩИНИТЕ В ГРУЗИЯ. Има проекти, които България е обявила в момента, като сумите са до 250 000 лв. Националното сдружение на общините в България вече има връзка с неправителствена организации в Грузия, с която ще работим по тези проекти. Но най-важното е, че взаимоотношенията между Грузия и България биха се подобрили именно благодарение на сътрудничество между общините в двете страни и работим по подписването на меморандум за партньорство“, коментира и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!