126 четения

Само двама зрелостници в областта с максимален брой точки на матурите си

С най-много отличници са Природо-математическата гимназия и Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” във В. Търново

САМО ДВАМА ЗРЕЛОСТНИЦИ В ОБЛАСТТА СА УСПЕЛИ ДА ПОСТИГНАТ МАКСИМАЛЕН БРОЙ ТОЧКИ – 100, НА ЕДНА ОТ МАТУРИТЕ СИ. Виктория Маринова се е справила без грешка с теста по биология, а Йордан Александров – с изпита по математика. И двамата завършват Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново.
17 ученици от областта са изкарали пълни шестици на държавните зрелостни изпити. Само една е пълната шестица по български език и литература – на Мария Дачева, която също е абитуриент на Природо-математическата гимназия. Общо 11 оценки „Отличен” 6,00 има на матурата по биология и здравно образование, четири са пълните шестици по математика и една по немски език, обяви началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.
92-МА СА АБИТУРИЕНТИТЕ, КОИТО ИМАТ ПО ДВЕ ОЦЕНКИ НАД 5,50 НА МАТУРИТЕ ТАЗИ ГОДИНА. Природо-математическата гимназия и Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ имат по 28 отличници. Веднага след тях се нарежда СУ „Николай Катранов”, което може да се похвали с 11 абитуриенти, постигнали оценка „Отличен”. Американският колеж „Аркус” има деветима дванадесетокласници с резултат над 5,50.
„Добър” 4,15 е средният успех на зрелостниците от областта, като резултатите са по-ниски в сравнение с м.г., когато успехът е бил 4,36. Резултатите тази година повтарят успеха, който абитуриентите от областта са записали през 2016 г., коментира още инж. Личева.
Успехът по български език и литература е 4,05 при 4,24 миналата година. Първи по успех са зрелостниците от „Аркус“. Там обаче на матури са се явили само 29 дванадесетокласници, които имат 5,16 на теста по роден език. Следват ги учениците на ПМГ, които са с успех 5,11. Трети са абитуриентите на СУ „Николай Катранов” в Свищов, чийто среден успех е 5,06. Сред първите пет са и Езикова гимназия и СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. С най-нисък успех са възпитаниците на училището в Сухиндол, Професионалната гимназия по транспорт в Стражица и СУ „Г. С. Раковски” във Велико Търново, където има едва четирима зрелостници, някои от които са завършили предишни години, уточнява Розалия Личева.
И ТАЗИ ГОДИНА РЕЗУЛТАТИТЕ НА АБИТУРИЕНТИТЕ ПО ЧУЖДИ ЕЗИЦИ СА ПО-ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ ПО РОДЕН ЕЗИК. Но и там средният успех пада, като най-драстична е разликата по руски език. Миналата година успехът ни е бил „отличен” 5,54, тази година е 3,85. Тези, които са държали матура по английски, са постигнали 4,76 при 5,48 през м.г. „Много добър” 5,08 е успехът по немски език, 5,04 – по френски, 5,72 имат тези, които са избрали теста по испански. Това е и най-високият резултат тази година, при това учениците имат по-добри резултати от миналата година.
С малко, но е по-висок средният успех и по математика – 5,05 при 5,00 през 2018 г. Резултатът по история и цивилизация е 3,96, по химия – 4,11, по география – 3,67, по философия – 4,23. С повече от единица е паднал успехът по физика. Ако миналата година учениците са постигнали 5,95, сега имат среден успех 4,73.
Свищовското СУ „Николай Катранов“ води в класацията за втора матура, която е по предмет, който учениците избират. Следват ги Езикова гимназия, ПМГ, „Аркус” и СУ „Вичо Грънчаров“.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Само двама зрелостници в областта с максимален брой точки на матурите си

  • 20.06.2019 в 8:55
    Permalink

    Пълната шестица по български език и литература е на Мария ДАЧЕВА !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!