320 четения

Апелативният съд праща в затвора осъден условно за катастрофа край Джулюница

Апелативният съд отмени условната присъда и прати в затвора за 4 години Ивайло Пейков, който причини ужасната катастрофа край Джулюница през 2015 г., когато загина един ученик, а други негови съученици бяха тежко ранени. 38-годишният мъж от Стражица бе осъден на три години условно с петгодишен изпитателен срок и забрана да сяда зад волана за 5 години на 2 ноември 2018 г. от окръжните магистрати.

Преди катастрофата Ивайло Пейков има 44 административни нарушения и 6 след нея до 2017 г. Освен това по две дела са му били налагани глоби преди датата на произшествието. На 8.06.2015 г. на кръстовището за Джулюница лек автомобил „БМВ 7 ЕР РЕЙХЕ“ се движи със 112,7 км/ч. Зад волана му е Ивайло Пейков, който допуснал пътно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на Данчо Лалов, тежка телесна и средни телесни повреди на още трима негови съученици, които пътували в лек автомобил „Дайхатсу Куоре Л80“. Средна телесна повреда е причинена и на пътник в лекия автомобил „БМВ 7 ЕР РЕЙХЕ“. След катастрофата Пейков направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалите лица. Миналата есен Окръжният съд е признал за виновен и Йордан Йорданов, който бил зад волана на лек автомобил „Дайхатсу Куоре Л80” и не спрял на знак „Стоп“. Той получава същото условно наказание като Пейков.

Сега Апелативният съд е решил, че окръжните съдии не са отчели наличието на допълнителни, отегчаващи вината обстоятелства по отношение на Ивайло Пейков – и по-конкретно броя на лицата, на които са нанесени телесни повреди, новите административни нарушения на Закона за движение по пътищата, извършени от подсъдимия след деянието, както и наложените административни наказания по две дела, едното от които за причиняване на средна телесна повреда в резултат на управление на МПС с превишена скорост. Същевременно според Въззивния съд неправилно са били отчетени като смекчаващи някои обстоятелства. Поради това Апелативният съд е увеличил наложеното наказание на Ивайло Пейков от 3 на 4 години лишаване от свобода. Тъй като при този размер не може да има условна присъда, той следва да изтърпи наказанието при общ режим. Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!