25 четения

Археолози от Познан започнаха разкопки в Нове

АРХЕОЛОЗИ ОТ ПОЗНАН ЗАПОЧНАХА РАЗКОПКИ В НОВЕ КРАЙ СВИЩОВ и така на територията на римския лагер вече работят два екипа. Единият е под ръководството на доц. д-р Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново и вторият, воден от д-р Елена Кленина. Тук отново е и д-р Анджей Биернацки, дългогодишен ръководител на екипа. В екипа на д-р Елена Кленина последователно ще се включват архитект, историк, консерватор, както и магистри археолози и студенти от университет „Адам Мицкевич“ в Познан, които ще помагат при теренните изследвания.

„Аз продължавам да проучвам резиденцията извън крепостните стени на Нове, а колегите влизат за трета поредна година вътре, където работят на интересна сграда, разположена в централната част на римския лагер. Тази сграда е с големи размери – приблизително 43 м x 43 м. Най-вероятно е построена около средата на II век“, казва Павлина Владкова. И припомня, че според миналогодишните резултати археолозите най-вероятно са попаднали на арсенала на легиона, където са били съхранявани и поддържани не само оръжията на войниците на I Италийски легион, но и стенобойните и метателни машини.

В сградата е открит фрагмент от варовиков блок с релеф, представящ кожената броня на римски центурион. Възможно е чрез него да е обозначено мястото, на което са съхранявали броните си войниците, или пък е елемент от външната фасадна украса на сградата и целта е била чрез него като табела да се даде информация за предназначението и функциите на постройката. Открит е и много добре запазен кладенец, по стените на който личат жлебове, получили се вследствие на многократното вадене на вода с въжета.

Късните постройки функционират до началото на V век, когато при построяването на епископската базилика с резиденция в непосредствена близост са частично разрушени и засипани.

От същата тази сграда през годините са излизали бронзови фибули, декоративна бронзова игла, костна ръкохватка на меч, гребен от кост, керамика, монети и една лъжичка сито, която няма аналог. Изработена е от кост и е била използвана най-вероятно за медицински или козметични цели.

С. БОЯНОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!