44 четения

Изложба с картини на Никола Гюзелев откриват в Павликени

ИЗЛОЖБА С КАРТИНИ НА НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В ПАВЛИКЕНИ В ПОНЕДЕЛНИК ОТ 18:00 Ч. Експозицията представя за първи път пред павликенската публика 17 маслени платна и три графики – портрети и автопортрети, създадени от великия оперен бас и почетен гражданин на Павликени. Изложбата е част от поредицата събития, с които България почита петата годишнина от смъртта на Никола Гюзелев.

Изложбата е съвместна инициатива на Община Павликени, фондация „Никола Гюзелев“ и Историческия музей в града. Идеята за нея се заражда още през 2009 г. при разговор между известния певец и директора на музея Нели Цонева. Тогава почетният гражданин на Павликени дал съгласието си, но до експозиция така и не се стигнало.

Откриването ще бъде допълнено и от камерен концерт. В него ще участват солистите от Софийската опера – Радостина Николаева (сопран), Бисер Георгиев (бас) и двама пианисти – Йоланта Смолянова и италианецът Серджо Олива.

През 2016 г. Летният театър в града беше именуван на големия оперен певец. Ежегодни оттогава са оперните концерти на откритата сцена.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!