43 четения

Самоводската чаршия кани на Еньовден за16-и път

Един от най-мистичните български празници – Еньовден, ще се отбележи за 16-и път на Самоводската чаршия във Велико Търново. Денят на лятното слънцестоене – 24 юни, се организира от общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и по традиция ще започне с ранно сутрешно бране на росни билки. Според поверието откъсването им точно на тази дата гарантира тяхното чудодейно действие и сила.

Крайната точна на Еньовския поход за лечебни и благоуханни треви е местността Ксилифор, а в него ще се включи групата за здравословен начин на живот и спорт TarnovoRuns. Желаещите да участват в брането могат да заповядат в 6:00 часа на площад „Цар Асен I“.

Празникът ще започне в 10:00 часа, а кулминацията ще е ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.

За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат народният певец Райчо Димитров и танцова формация „Сръчница“. Предвидена е голяма хоротека и импровизиран пазар на всевъзможни родни билки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!