Антъни Иванов е новият почетен гражданин на Павликени

Започнаха празничните прояви, посветени на 76 години от обявяването на селището за град

 

ТАЛАНТЛИВИЯТ ПЛУВЕЦ АНТЪНИ ИВАНОВ Е НОВИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ПАВЛИКЕНИ. Младата звезда на българското плуване ще получи отличието на 29 юни на тържествена сесия по случай празника на града. „Антъни Иванов е от Бяла черква, където и до днес живеят неговите родители. Самият той осем години е живял в Павликени, а и сега идва да тренира за големите си състезания на басейна в нашия град. Тренира младите ни плувци, които по принцип работят под ръководството на баща му. За всичко това решихме, че няма нужда да чакаме Антъни да навърши преклонна възраст, а е заслужил да стане почетен гражданин веднага“, коментира вчера кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, който е и автор на номинацията. Антъни Иванов ще дойде лично в Павликени на 29 юни, за да получи отличието.

Управителят на болницата в Павликени д-р Ренета Кръстева и дългогодишният учител и общественик Григор Неделчев са двамата, които ще получат едностранния плакет на града за заслуги към развитието на Павликени.

Празничните прояви, посветени на 76 години от обявяването на Павликени за град, започнаха вчера с първия ден от националния конкурс с международно участие „Нека да е лято“. Музикалното състезание продължава и на 22 юни. 43-ма млади изпълнители от България и Румъния са подали заявки за участие в конкурса. Председател на журито отново е композиторът Стефан Димитров. С него ще работят поп певецът Йордан Марков, Драгомир Драганов, Румяна Начева, Зорица Радловска, Серджио Чико и зам.-кметът на Павликени инж. Анастасия Вачева. Голямата награда е планински кристал с гравирана триизмерна роза, а във всяка от четирите възрастови групи журито ще даде и отличия за първо, второ и трето място.

В програмата за празника е включена и изложбата с потрети и автопортрети, рисувани от Никола Гюзелев. Откриването е на 24 юни от 18:00 ч. 17 маслени платна и три графики ще видят павликенчани и гостите на града за първи път. Изложбата е по идея на Община Павликени, фондация „Никола Гюзелев“ и Историческия музей в Павликени. Няколко часа преди откриването на изложбата в София ще бъдат връчени наградите на името на Никола Гюзелев. Тази година участие в тях има и Община Павликени, която е осигурила 4000 лв. за наградния фонд, уточнява кметът инж. Емануил Манолов.

На 27 юни във фоайето на читалище „Братство“ ще бъде открита изложбата с фотографии от поредния международен фотопленер „Павликенският край и неговите хора“. Същата вечер в салона на читалището е премиерата на спектакъла „Крали Марко в XXI век“. Автор на драматургията е ученикът Иван Миронов. Постановката в читалището е със символичен вход, а събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на костюми за младите актьори.

На 28 юни е първият от двата празнични концерта. В летния театър „Никола Гюзелев“ ще бъдат представени спектаклите „Естрада. бг“ и „Класиката среща рока“ с участието на Симфоничния оркестър на Враца и участниците от телевизионните музикални формати Християна Дънкова, Кристина Иванова и Кристиян Янкулов.

На 29 юни вечерта е концертът на ансамбъл „Пирин“, който е подарък за жителите на града. Празничният ден ще започне с молебен в църквата и поднасяне на цветя пред мемориалния паметник на светите апостоли Петър и Павел. Тържествената сесия е в 10,30 часа. Веднага след нея пред Общината ще бъдат издигнати знамената на България, Павликени и Европейския съюз и ще бъдат представени наградените заслужили граждани на Павликени.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *