104 четения

Диана Тотева реставрира стенописите „Успение Богородично” и „Сретение Господне” в новоразкритата църква на Трапезица

СТЕНОПИСИТЕ ОТ НОВООТКРИТАТА ЦЪРКВА НА ТРАПЕЗИЦА РЕСТАВРИРА ВЕЧЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ДИАНА ТОТЕВА, УРЕДНИК В ОТДЕЛ „ХРИСТИЯНСКО ИЗКУСТВО“ в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Тя събира рисунките парче по парче и първите две сцени, които е възможно да бъдат готови, са „Успение Богородично“ и „Сретение Господне“.

„ОБЩО 16 000 ФРАГМЕНТА ВДИГНАХА ОТ ОБЕКТА АРХЕОЛОЗИТЕ. Всяко от тези парчета е с размери от 20 до 60 см, има и по-големи, но въпреки размерите работата върви бавно. Напасването става като при реденето на пъзел – изключително е интересно, но не става бързо. Освен това на няколко пъти си промених концепцията, преди да съм сигурна, че става дума за точно тези две сцени“, разказва Диана Тотева.

„Успение Богородично“ е огромен стенопис, явно е стоял на цялата стена над входа на храма. „Много особено е живописването на тези стенописи. Започва с полагането на цветна охрова подложка. Върху нея е била очертана рисунката. Тези рисунки са се правили върху все още мокра мазилка, калцират се и затова са толкова трайни. После всичко се е доработвало на сухо и точно този последен стадий от работата е най-нетрайният“, описва особеностите при реставрацията Диана Тотева. За късмет на реставраторите живописният слой е с много малко пясъчни примеси, което е запазило парчетата от разрушаване. Затова сега, когато се сглобяват стенописите, парчетата се напасват едно в друго идеално. Там, където все пак ще се появи липсващ елемент, той ще бъде запълнен по всички правила на реставрацията. От събраните парчета досега Диана Тотева е успяла да установи, че големината на стенописа „Успение Богородично“ е около 2,60 – 2,70 м на височина и 1,20 на широчина.

Около метър на метър и десет е големината на „Сретение Господне“ – другата сцена, над която работят търновските реставратори.

„На този етап сглобяваме, реставрацията е след това. Сега трябва да изравним гърба на парчетата, защото мазилката е с различна дебелина. Когато сме готови, ще изберем някакъв лек материал, за да налепим парчетата, за да ги експонираме. За връщане в естествената им среда не говорим, най-добре стенописите ще бъдат запазени в експозициите на музея, но това ще стане едва когато напълно завършим реставрацията им, а тя ще ни отнеме години“, казва Диана Тотева и уточнява, че от всичките 16 000 парчета най-вероятно ще излязат 5 – 6 по-ясни сцени.

От началото на XIV в. е живописта, която Диана Тотева реставрира вече няколко месеца. Това е т.нар. палеологова живопис, която се отличава с издължени и много раздвижени фигури.

ПРОФ. КОНСТАНТИН ТОТЕВ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ФИЛИАЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ С МУЗЕЙ ПРИ БАН РАЗКРИ НОВАТА ЦЪРКВА НА ТРАПЕЗИЦА. Това стана в миналия археологически сезон, а храмът влезе в историята на хълма като 23-тата църква на Трапезица. Находката излезе непосредствено до Западната крепостна стена. Още при първия оглед специалистите казаха, че фреските са изключително красиви.

Това е петата новооткрита църква на Трапезица за последните около 10 години. Проф. Тотев разкри църкви 19 и 20, които се намират в северния сектор на крепостта. Доц. д-р Мирко Робов попадна на църква 21 в югоизточния сектор. Миналата година доц. д-р Деян Рабовянов попадна на църква, която беше записана под номер 22 в южния сектор на средновековния град.

С. БОЯНОВА

Един коментар за “Диана Тотева реставрира стенописите „Успение Богородично” и „Сретение Господне” в новоразкритата църква на Трапезица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!