27 четения

Информационна кампания за сърдечната недостатъчност започва в старата столица

70% от българите погрешно считат, че водеща причина за смъртността у нас са онкологичните заболявания. Едва 30% са наясно, че това са сърдечносъдовите заболявания. Липсва познаване на основните сърдечносъдови заболявания и симптомите, свързани с тях. Това показват данни от национално представително проучване, представено от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) през май т.г.

Проучването е с цел изучаване на обществените нагласи и познаването на сърдечносъдовите заболявания и в частност на заболяването сърдечна недостатъчност. Тя е най-честият повод българите над 65 години да влизат в болница. Смъртността от тази диагноза се увеличава, за разлика от други сърдечносъдови заболявания.

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално. Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори изтощени. Организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма – това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото – краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.

За да повиши знанието за това заболяване, ДКБ съвместно с Института за здравно образование организира информационна кампания в 13 града в страната, на която хората от рисковите групи да бъдат обучавани и информирани за основните симптоми и за начините на контрол на заболяването. Старата столица е един от градовете, включени в кампанията, съобщи д-р Петьо Аврамчев, водещ специалист кардиолог с опит в диагностиката и лечението на сърдечната недостатъчност.

В област Велико Търново болните са 6926 души, отново предимно възрастни хора. През 2018 г. 2869 души са лекувани в болници в областта от заболяването, като тяхното болнично лечение е струвало 1 млн. и 338 хил. лв.

За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност, пенсионерските клубове във В. Търново ще получат информационни материали за заболяването, които да разпространят сред своите членове. Самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки са съществена част в лечението на това заболяване. Всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор) всеки делничен ден от 10 до 16 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!