16 четения

Как да казваме „Не”, без да се чувстваме виновни

Ако сте от хората, които трудно отказват нещо на колегите си, приятелите, близките, то по-долните редове са за вас. Трябва да знаете, че не сте длъжни да се съгласявате с другите от неудобство и да правите неща, за които нямате нито желание, нито време. Ето какво да направите:

1. Отговорете си защо ви се иска да откажете нещо на някого.

Най-важното във взаимоотношенията ви с хората е да сте наясно с приоритетите си и да познавате себе си. Направете списък с нещата и хората, които са истински важни за вас. Всичко, което не е в този списък, не си струва да се тревожите за него. Ако ви се обади познат, когото не сте чували от месеци, и ви предложи да излезете на по питие или на фитнес, не се чувствайте виновни да му откажете. Този човек най-вероятно е изчерпал другите си възможности.

2. Предложете друг вариант.

Когато някой колега ви помоли за услуга – например да му помогнете да изпрати имейл или да подготви отчет, можете да му кажете първо да се запознае с други подобни имейли или със структурата на предишния отчет и тогава да ви попита, ако нещо не му е ясно. Не вършете работата на другите, защото ви е неудобно да кажете „не”.

3. Изразете съчувствие.

Представете си, че някой ви помоли да му помогнете с организацията на сватбата или друго голямо събитие. Ако нямате желание да го правите, можете да му кажете, че му съчувствате и разбирате колко много работа му предстои и колко отговорно е това, но за съжаление, няма да можете да се включите.

4. Не забравяйте, че отхвърляте въпроса/молбата, а не човека.

Някой колега ви казва: „Приятел, утре ще ходя на риба, можеш ли да ми поемеш смяната?” В случая не става въпрос за жизненоважна причина за отсъствие от работа. Вие със сигурност също имате своите планове. В такъв случай му кажете: „Страхотно, но няма да мога, съжалявам!”

5. Обяснете причината за отказа си.

Приятел ви моли да му дадете нещо назаем. Ако не искате, кажете истината – не обичате да давате неща назаем, въпросният предмет е много скъп за вас или просто ви трябва.

6. Упражнявайте се да отказвате.

Давате милостиня, но човекът ви моли за още. С усмивка казвате: „Съжалявам, днес нямам възможност за повече!” Ако ви е трудно да изричате думата, повтаряйте я на глас вкъщи. Това е съвсем сериозно!

7. Добавете комплимент към отказа си.

Ако някой ви покани на кино или на разходка, но нямате време, откажете, като добавите, че е много мило да ви попита или че се е сетил първо за вас.

8. Бъдете готови с алтернатива.

В случай че излизате на вечеря с приятел и той ви предложи да отидете на китайски ресторант, не се чувствайте длъжни да се съгласявате само защото на него му се хапва такова. Помислете какво искате ви е и не се страхувайте да го предложите. Важното е да постигнете съгласие.

9. Ако човекът отсреща е много настоятелен, не отстъпвайте.

Трябва да бъдете последователни в решенията си. Ако веднъж сте казали не, после не е добре да се отмятате. Това в най-голяма сила важи за родителите и децата. Научат ли децата, че с настояване и плач „не” се превръща в „да, спукана ви е работата.

10. Не се бавете прекалено дълго с отговора.

Ако сте сигурни, че няма да можете да удовлетворите молбата на някого, не се бавете да му го кажете. Най-малкото, за да си потърси друг вариант. Представете си, че съсед ви моли да му поливате цветята за две седмици, докато отсъства, или да му гледате кучето – ако сте сигурни, че не искате или не можете, откажете веднага, а не казвайте, че ще си помислите. Уклончивият отговор е по-лош от отказа.

Бонус съвет: Не се чувствайте виновни, ако някой изпитва чувства към вас, а вие не. Връзка, която не се основава на взаимни чувства, е обречена. По-добре всеки да търси щастието си самостоятелно, отколкото да сте двамата нещастни един с друг.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!