21 четения

Лятното слънцестоене се празнува по цял свят

Хората от цял свят празнуват най-дългия ден в годината, на повечето места с древни ритуари – от дроидите в Стоунхендж до монголските шамани, съобщи сайтът Айнюз.
Лятното слънцестоене е важно за много култури още от праисторията. Затова и свързаните с него ритуали и фестивали са се запазили. В този ден земните полюси са наклонени максимално спрямо Слънцето.
Олицетворение на лятното слънцестоене са образите на друидите, събрали се в Стоунхендж. Тази традиция води началото си от езичеството.
Испания празнува лятното слънцестоене с празник в чест на Йоан Кръстител на 23 юни. Въпреки християнските елементи и този фестивал е с езически корени – масово се палят огньове на открито, хората събират билки, закачат ги на букети на входните врати или ги потопяват във водата, в която се къпят.
В САЩ с лятното слънцестоене се чества и Международният ден на йогата. Хиляди хора се събират на Таймс скуеър в Ню Йорк, за да участват в масова йога практика.
В Монголия се възраждат шаманските ритуали. В деня на лятното слънцестоене шамани обикалят около големи огньове.
Украйна празнува като Испания – почитайки Йоан Кръстител, наричан там Иван Купала. Връзката с езичеството е в големите огньове, които младежи и девойки прескачат, за да се пречистят.
В Швеция издигат големи стълбове и танцуват около тях. Хората украсяват домовете си с тях, а най-дългият ден в годината е почивен.
Във Финландия лятното слънцестоене първоначално е наричано „Укон юхла“ – на езическия бог на огъня Укон. След това с християнството е преименуван на „Уханус“ – в чест на Йоан Кръстител. Езическите корени в празника са навсякъде – огньове на открито край езерата и на морския бряг и танцуващи около стълбове момичета. По това време на годината във Финландия слънцето почти не залязва.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!