28 четения

Диего Галдино разказа как се прави кафе, с което да свалиш момиче или да преглътнеш горчивината от раздяла

Италианският писател представи новия си роман във Велико Търново

 

НОВИЯ СИ РОМАН „В ЛЮБОВТА ВИНАГИ СТАВА ТАКА“ ПРЕДСТАВИ В ПЕТЪК ВЕЧЕРТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИТАЛИАНСКИЯТ ПИСАТЕЛ ДИЕГО ГАЛДИНО. Срещата беше в Народната библиотека „П. Р. Славейков“, а след това продължи в близко кафене, където Диего, който е прочут и като майстор на кафето, демонстрира как се приготвя тази напитка.

„Можете да пиете кафе, без да четете, и да четете, без да пиете кафе. Аз обичам да правя и двете, но при мен любовта към кафето е просто генетично заложена. Аз съм роден в бар и това е буквално, защото водите на майка ми са изтекли, докато е била на работа във фамилното ни кафене“, разказва Диего Галдино, чиито два романа „Сутрешно кафе в Рим“ и „Вечерно кафе в Рим“ са вече преведени на български език. Авторът разказва още, че и люлката му е била вързана зад бара, проходил е там, първата си любов е срещнал в бара и се чувства завинаги свързан с него.

„Нали знаете как човек попада в различни ситуации – среща жена, иска да я спечели, после любовта някак си си отива и двамата се разделят. Има кафе за тези ситуации – кафе с нутела, което се приготвя по много интересен начин, и с него можеш да свалиш момиче, можеш и да преглътнеш горчивината от приключилата любов“, разказва Диего. След това обяснява, че за това кафе е нужно да покриете чашката с течен шоколад. „После взимате една лъжичка и изтегляте от дъното на чашката по стената и прокарвате пътечка шоколад чак до ръба. Сипвате кафето и поръсвате с пудра захар. Пиете от тази страна, от която е течният шоколад, защото така кафето е много вкусно“, разказва Диего и допълва, че такова кафе би направил и за верния си приятел, а и при сериозна бизнес среща. „С това кафе можеш да убедиш всекиго, защото, ако можеш да приготвиш толкова добро кафе, си способен да направиш всичко“, категоричен е писателят.

На въпрос по същия начин ритуално ли пише романите си той отговаря: „Пиша, както би се гледал един филм, опитвам се да опиша картините с думи”. Историите, които описва – някои са се случвали и в бара. Анекдоти, които е чувал, докато работи в бара, съдби, които е виждал там – това е описал в двата си известни у нас романа Диего Галдино – „Сутрешно кафе в Рим“ и „Вечерно кафе в Рим“. Някои от персонажите му в тези две книги все още се отбиват в кафенето, за да си пият сутрешното или вечерното кафе при Диего.

Той е в България за първи път, но заради всичката любов, която срещнал за краткото си пребиваване тук, Диего казва, че България за него е като силно кафе с две лъжички захар и в много сгорещена чашка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!