Над 140 реконструктори от пет държави ще върнат Царевец в епохата на Средновековието

ГРУПИ И СВОБОДНИ РЕКОНСТРУКТОРИ ОТ ПЕТ ДЪРЖАВИ ПРИСТИГАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „СРЕДНОВЕКОВЕН ТЪРНОВГРАД“, КОЙТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ 28 ДО 30 ЮНИ НА КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ. В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения от XIIXIV век ще се включат повече от 140 реенактори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна.

За първи път във фестивала ще участва група за исторически възстановки от италианския град Бари. Познатата от миналогодишното издание украинска група „Спиритуал сезонс” ще има на Царевец два вечерни концерта – на 28 и 29 юни. На форума ще се представят и две румънски групи – „Кафява мечка“ от Букурещ с реконструкции на европейските исторически бойни техники, приложни изкуства, коване, плетене на ризници от XIIIXV в., както и трансилванска група за жива история и реконструкция „Черният дракон“ от Брашов. Те ще покажат полевия живот и занаяти на наемните свободни дружини от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург. Сред чуждестранните участници са и бойци от група „Бели орлови“ от Белград.

Сдружение за исторически възстановки „Чигот“, варненците от „Авитохол“, средновековно общество MODVS VIVENDI от София, сдружение „Верени“, група „Ериней“, клоновете на Национално дружество „Традиция“ от Панагюрище, Шумен и Велико Търново и над 10 свободни реконструктори ще участват в събитието. Във фестивала, който ще е под мотото „Вкусът на Средновековието“, ще гостува и група „Странстващата бъчва“, която от години интерпретира средновековната кухня и представя стародавните кръчми както като място за хапване и пийване, така и като средище на културен и информационен обмен.

Сред новите български участници са реконструкторите от „Медовина“, специализирали се в производството на алкохолната напитка от чист пчелен мед по технологии от Средните векове.

ИСТИНСКА АТРАКЦИЯ ЩЕ Е ЗРЕЛИЩНИЯТ ОГНЕН СПЕКТАКЪЛ „ПАЛЯЧИ“ НА ЕДНОИМЕННАТА ГРУПА, който ще бъде показан в съботната вечер на откритата сцена до Двореца на Царевец.

Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и търновският клон на Национално дружество „Традиция” са организатори на феста. Той започва на 28 юни в 19,30 ч. с концерт и огнено шоу в Двореца на крепостта Царевец.

Достъпът до фестивала е свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни от 18,30 до 21,30 ч.

One thought on “Над 140 реконструктори от пет държави ще върнат Царевец в епохата на Средновековието

  • 24.06.2019 в 20:51
    Permalink

    Е, кой? ще ни го възвърне поо добре, от самите нас??

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *