140 четения

Нашенец – банкер в Англия, дари книги, играчки и средства за почивка на сирачета в старата столица

ПЕТЪР ЧОЛАКОВ ЗАРАДВА 18 ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА, ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО с подаръци в събота. Той занесе лично в Центъра за настаняване от семеен тип на улица „Цветарска“ книги и играчки на стойност 500 лв. Освен това преведе още 500 лв. на социалното звено, които ще бъдат използвани за осигуряване на 10-дневен летен лагер на малчуганите в Крайморие.

Благодетелят от 16 години живее в чужбина и през уикенда си дойде за кратко, като още няколко часа след пристигане в старата столица се зае да купува подаръци на сирачетата и единствено пред „Борба“ сподели повече за каузата и историята си. Твърди, че успешната реализация зад граница никога няма да замъгли погледа му за неволите на сънародниците му, и затова прави всичко по силите си, за да внесе позитивизъм в ежедневието им.

Петър е родом от Варна, но първите години от живота си прекарал във Велико Търново и Бургас. През 2002 година заминал с родителите си в Единбург, Шотландия, където завършил средно образование година по-рано от връстниците си поради високи оценки. След това се установили в Лондон и записал да следва „Бизнес и маркетинг“ в University of West London (UWL). Дипломирал се с почти отличен успех и веднага започнал кариерата си в сферата на продажбите, като минал през доста различни длъжности. Бил част от отдел “Управление на човешките ресурси“ и дори се преместил да живее в Монако, където работил в петролната индустрия. През 2018 година се върнал в Лондон, защото искал да продължи да се развива в сферата на финансите. В момента работи в инвестиционна банка във финансовия център на британската столица на име Baader Bank.

„Гордея се, че не съм забравил и изоставил българското в себе си. Гордея се с възпитанието, което са ми дали родителите, и това, че се научих всичко да постигам сам“, споделя Петър. Казва, че откакто се помни, има план за живота и ще се труди усърдно, докато не достигне върха, към който се е отправил.

Петър уточни, че решил да реализира инициативата си за сирачета във Велико Търново с надеждата да им помогне да променят мисленето си и да ги мотивира. Умишлено купил книги, защото вярва, че те разширяват кръгозора и превръщат четящите в мислещи хора. А това, според него, е много по-ценно от даване на пари на ръка.

“В Лондон даренията са на почит и хората повече си помагат и отделят време и средства за подобни инициативи. Цялото общество е много по-толерантно към хората с увреждания, бездомни или деца в кризисни ситуации. Голям плюс би било да вземем пример от тях и да си помагаме повече”, допълва нашенецът.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

4 коментара за “Нашенец – банкер в Англия, дари книги, играчки и средства за почивка на сирачета в старата столица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!