45 четения

С празник започна жътвата в Церова кория

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОТ ОБЛАСТТА ЗАПОЧНАХА ДА ПРИБИРАТ РЕКОЛТАТА. Едни от първите, които започнаха жътвата, бяха жителите на Церова кория. Местният арендатор, който е и сред най-крупните в региона, Георги Арабаджиев в събота грабна сърпа и пресъздаде стария български обичай по първа ръкойка. Стопанинът сее 13 000 дка с пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик и в големия ден си пожела берекет и добри добиви. И за да бъде цялото събитие максимално автентично с едновремешния празник за зажънване, арендаторът и всички присъстващи бяха облечени в характерните за нашия фолклорен район носии.

На събитието присъства и енорийският свещеник отец Сергей, който освети житните класове и отслужи молебен за здраве и плодородие. Духовникът нарича годината да е сита, а хамбарите да преливат. Той благослови тружениците, селскостопанските машини и пищната трапеза за почерпка на гостите, подготвена от семейството на Арабаджиев.

На полето се извиха кръшни хора, в които се включиха много приятели, стопани и съмишленици на арендатора от съседни села.

Малко след това няколко комбайни влязоха в нивата с натежали житни класове. Oчакват се добри добиви и изкупна цена от над 300 лв./т.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!