122 четения

Симпозиумът по мозайка събра в Арбанаси художници от три държави

СЕДЕМ ХУДОЖНИЦИ ОТ ТРИ ДЪРЖАВИ УЧАСТВАХА В ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ СИМПОЗИУМ ПО МОЗАЙКА, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ В АРБАНАСИ. За седмица Андреина Кристино от Италия, двамата сърби Ана Живадинович и Лазар Шошевич, Елпида Лайлакиду, която е студентка във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ, докторантът Весела Петрова, гл. ас. Анастасия Тонкова и д-р Велина Сталева работиха в „Арбанашки хан“. Вчера симпозиумът завърши с изложба.

„Идеята ни беше да поканим участници, които работят по различен начин, имат различен подход към мозайката и към крайния резултат, за да обменим идеи и опит. Темата беше връзката между природата и арбанашките зидове, защото реденето на мозайката е много сходно с начина, по който се редят камъните в зидовете“, обяснява Велина Сталена. Тя и Весела Петрова са в основата на този симпозиум. Двете млади авторки са спечелили финансиране от Национален фонд „Култура“ и не крият амбицията си този вид пленер да стане ежегоден.

Стъкло, смалт, парченца от огледала, дори и парчета от теракотени плочки и естествен камък са използвали художниците, за да направят своите мозаечни пана. Паната остават в Арбанашкия хан и ще бъдат вплетени в екстериора на мястото, казва още Велина Сталева.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!