38 четения

Дадоха ход на делото за отнемане на имоти за 3,6 млн. лева на Георги Вълев от „Килърите“

Осъденият на до живот не присъства на процеса, късно депозирал молбата си да бъде конвоиран от затвора

 

Делото, заведено по искане на комисията „Антикорупция“ за конфискуване на имоти на осъдения на до живот Георги Вълев от „Килърите“, тръгна в Окръжния съд във Велико Търново.

Държавата иска да конфискува имущество за общо 3 611 169 милиона лева на затворника. Това са терени в Царево, в курорта „Слънчев бряг”, земи в Еленския балкан, в Свищовско, жилища и търговски площи във Велико Търново и Арбанаси.

Но първото заседание в петък бе приета строителна експертиза, а заради няколко други делото бе отложено за средата на ноември.

Георги Вълев лежи в затвора за поръчани две убийства и лихварство.

В петък той не бе доведен в съдебната зала за пръв път, защото депозирал късно молбата си да присъства лично. Затова му било отказано конвоиране от затвора в Плевен. В съдебната зала той беше представляван от варненския адвокат Боян Жеков, който не е служебен? Откъде затворникът е намерил пари, засега не е ясно. В същото време Вълев води куп дела със служебни адвокати, защото бил беден и лишен от работа в затвора.

„Георги Вълев има законни доходи, с които е придобил всичките си имущества, никаква връзка няма с тази престъпна дейност, за която има влезли в сила присъди, включително и лихварството, което включва само 4 договора за заеми за 10 г., които съдът е преценил, че представляват занятие. Друг е въпросът дали представляват 3,6 милиона лева тези имоти. Това са едни цени етикети, които са наслагани от комисията абсолютно произволно, без оглед на всякакви данни от сделките“, коментира адвокат Жеков.

От КОНПИ припомниха в съдебната зала, че той е осъден за подбудителство за убийство, като водещ е користният мотив след неблагополучията в желанието на търновския бизнесмен да придобие 53,24% от акциите на ДЗИ Банк, чиято стойност е 234 млн. лева.

„Имуществото и неговата равностойност, чието отнемане се иска, е съобразено с установената престъпна дейност като процесуална предпоставка по съответния иск“, заявиха представителите на комисия „Антикорупция“.

Това е трети опит през последните 8 години на държавата за отнемане на имущество на Георги Вълев. Делото за конфискация бе образувано през февруари 2018 г. На 27 април миналата година обаче Окръжният съд в старата столица реши, че производството по делото за имуществото на Вълев трябва да бъде прекратено.

Тогава магистратите прецениха, че срокът на проверката по чл. 15 от отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, е преклузивен и след изтичането му държавата в лицето на КПКОНПИ губи правно основание да води дело за отнемане на имущество. Сред мотивите на магистратите изрично беше подчертано, че искът за отнемане е внесен 7 години по-късно, а не веднага след 10-месечната проверка, и това го прави недопустим. Апелативният съд обаче го върна на първата инстанция и разпореди да бъде гледано от друг състав, който го образува и насрочи за 21 юни.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!