16 четения

До края на юни можем да сменим личния си лекар

ДО КРАЯ НА ЮНИ ВСИЧКИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИ ЛИЦА МОГАТ ДА СМЕНЯТ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР, напомнят от РЗОК – Велико Търново. За улеснение формулярът за смяна може да се разпечата от интернет страницата на Здравната каса – www.nhif.bg. Изборът за ново джипи може да се направи лично от здравноосигурения или от негов родител (настойник), както и онлайн. При онлайн смяна на джипито се използва личното електронно здравно досие. Документът, подаден по електронен път, се подписва с електронен подпис чрез персонализираната информационна система на НЗОК.

От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар трябва да попълни личните данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. На практика от тази дата пациентът може да посещава кабинета на джипито. При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран, тъй като това става по служебен път. Следващата смяна на личния лекар е през декември.

При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, всички здравноосигурени лица имат право на временен избор на лекар. След изтичане на временната регистрация пациентите автоматично се прехвърлят при постоянния си личен лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!