7 четения

Домът – най-големият източник на стрес за жената

В офиса жената е спокойна. Когато си е в къщи обаче, нивата на стресови хормони в организма ѝ достигат своя пик, установи екип учени от Пенсилванския университет, цитирани от Huffinton Post.

Нивата на един от тези стресови хормони – кортизол, са най-високи, когато жената е у дома. Докато офисът и работното място, се оказват особено комфортни за нея, от гледна точка на стреса, на който е подложена в дома си.

„За разлика от мъжете, които признават, че се чувстват комфортно, когато са си вкъщи, жените често са много по-спокойни, когато са на работа“, обясняват изследователите.

За целта на проучването те измервали нивата на кортизол на 122 мъже и жени с различен социален статус. И отчитали резултатите както в делнични, така и в празнични дни.

Така установили, че съдържанието на кортизол в организма на жената, когато е на работа са по-ниски в сравнение с тези при стоене вкъщи.

Тази закономерност се отчита и в случаите, когато тя има деца и определя себе си като „щастлива майка“.

Според експерти, това че домът за много жени е най-силен източник на стрес, не е изненада. Защото, след като приключи със служебните си ангажименти, тя поема тези в дома, а вече е изтощена както психически, така и физически. И работи поне още толкова часа, за да препита децата, да провери домашните, да сготви, почисти и…

Оказва се, че майчинството също е работа на пълен работен ден – 24/7/365 на крак, без почивка, с ненормирано работно време, което означава 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

И, ако жената има личен живот, е по-добре да го забрави. Защо ще работи на Коледа, Нова година, на рождения си ден, както и на всички официални празници.

Добре, че поне науката ѝ го признава.

Източник: noviteroditeli.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!