129 четения

Духовият оркестър на СУ „Емилиян Станев“ „Джуниър бенд“ ще изнесе голям концерт тази вечер в Летния театър

Възпитаниците на Йордан Цветанов ще изпълнят пиеси в стил джаз и фънк и парчета на световни звезди

 

МЛАДИТЕ МУЗИКАНТИ ОТ ПРОЧУТИЯ ВЕЧЕ ДУХОВ ОРКЕСТЪР НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ завършат най-успешната си година с голям концерт в Летния театър в старата столица. Най-любимите си пиеси в стил джаз и фънк ще изсвирят възпитаниците на маестро Йордан Цветанов. Момчетата и момичетата ще свирят и някои от най-прочутите световни парчета на Ариана Гранде, Адел, Джеймс Браун, Бруно Марс. Час и половина ще продължи концертът, в който ще участва и мажоретният състав на СУ „Емилиян Станев“, изпълнителката Яница Русева, която е и преподавател в гимназията, и десетокласничката Гергана Стоянова. Водещ на концерта, който е на 25 юни от 20,30 часа, е друг голям приятел на младите музиканти – Тодор Христов – Хипстъра.

ГОЛЯМАТА ЦЕЛ НА ТОЗИ КОНЦЕРТ Е ДА БЪДАТ СЪБРАНИ СРЕДСТВА ЗА ОРКЕСТЪРА. Нужни са пари за закупуването на цялостно озвучаване, както и средства, с които децата да подпомогнат пътуването си до Италия. Те са поканени да се включат в Европейски творчески лагер, в който има участници от Русия, Беларус, Унгария и Чехия. „Миналото лято свирихме на откриването на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол и там ни чу директорката на фондация „Духовно огледало“ Татяна Костадинова, която ни покани да отидем в Италия. Ние ще имаме четири големи концерта, освен че хлапетата ще участват и в работата на целия лагер. Това е тяхната награда за огромния труд, който положиха тази година, и изнесоха около 50 – 60 концерта. Да не говорим, че където и да отидохме, все с награди се върнахме“, казва Йордан Цветанов. И споделя, че при едно от последните си пътувания децата му изнесли пет концерта за пет дни и събрали 1500 души публика. Вдъхновени от успеха, те си пожелали някой ден да съберат 1500 души публика само за един концерт и така… се озовали в Летния театър. „На афишите сме написали, че входът е по желание, но се надяваме хората да дадат поне по 5 лева, за да чуят тези талантливи деца. Иначе всички ученици влизат абсолютно безплатно на концерта“, допълва още г-н Цветанов.

„ДЖУНИЪР БЕНД“ СИ ИМА ВЕЧЕ И СВОЕ ЛОГО, ИЗРАБОТЕНО ОТ ДЕЦАТА. Те са заедно вече осем години и са събрани от Йордан Цветанов. Неговите музиканти са на възраст от 3 до 11 клас, осем са момичетата. Освен че свирят, когато са на сцената, децата и пеят.

Световноизвестната група „Лъки чопс“ е любимата банда на хлапетата на Йордан Цветанов, а и на него самия. Сега популярни в целия свят, музикантите от „Лъки чопс“ са започнали именно като ученическа група. „Ние ги следваме по стъпките и много харесваме стила им на свирене. Ще бъдат в България през есента и аз много се надявам да успеем да ги видим“, казва Йордан Цветанов, който признава, че най-голямата му мечта е да превърне този оркестър в школа.

„Знаеш ли, написах тези дни „Джуниър бенд” в Гугъл и ми излязоха една камара връзки. Но от всички младежки, ученически оркестри, на които попаднах, само един беше като нас. Останалите свирят само маршове и Дико Илиев. Това не е достатъчно на съвременните деца, те искат разнообразие, те слушат разнообразна музика, затова ние разучаваме и свирим пиеси в стил джаз и фънк. Това подлудява публиката и успехите на тези деца са доказателство, че сме на прав път“, коментира Йордан Цветанов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!