27 четения

Горнооряховска дрогерия – първата в областта, отпразнува 115 години от създаването си

ДРОГЕРИЯ „ЛЕКОВИТАТА БИЛКА“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТБЕЛЯЗА 115 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕЙНОСТТА СИ. Нейната собственичка, която е знакова жителка на железничарския град – Катя Иванова, посрещаше през целия ден посетителите с венец от благоуханни растения. Фармацевтката приветства рано сутринта деца от ДГ „Елена Грънчарова“ и им разказа за силата на билките. Някои от малчуганите бяха възхитени от информацията и пожелаха да наследят професията й. За Катя това е най-голямата радост, тъй като от години липсват млади кадри в бранша. Фитотерапевтката допълни, че наскоро студенти от Медицинския университет в Плевен провели модулно обучение в дрогерията й и това й дава лъч надежда по отношение на приемствеността в сектора.

За празника на дрогерията дойдоха също кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и неговата заместничка Йорданка Кушева. Двамата й пожелаха да продължава да помага и лекува хората още дълги години и все така с усмивка да ги посреща и изпраща.

Фармацевтката бе подготвила подаръци за всички клиенти, които преминаха през дрогерията в понеделник, и в същото време самата тя бе зарадвана с многобройни букети от хора, преборили различни заболявания с нейни рецепти.

„За толкова много болести съм открила билки и лечебни чайове, дори и противотуморен чай направих. За завистта, злобата, лицемерието и глупостта обаче билка няма!“, шеговито казва тя.

Иванова борави с над 3000 лечебни растения, създала е повече от 130 рецепти и е носител на престижната награда „Кристално хаванче“ за особен принос в професията, връчена й от Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите в България.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!