51 четения

Еньовденски венец от 77 билки събра малки и големи на Самоводската чаршия

ДЕСЕТКИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА СТАРАТА СТОЛИЦА СЕ ВКЛЮЧИХА В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА ЕНЬОВДЕН на Самоводската чаршия. Улицата на занаятите за 16-и пореден път прие гости за празника на лятното слънцестоене и бе огласена от българска народна музика. Както си му е редът, бе изплетен голям венец със 77 билки, които, според вярванията, лекуват съществуващите 77 болежки и страдания. Той бе опушен с жарава от салвия, маточина и босилек. Благоуханните растения бяха набрани в ранни зори от ентусиасти, които участваха в поход до Ксилифор. Вярва се, че откъснатите билки в този ден имат магическа сила, и затова на присъстващите бяха раздадени букети от тях, за да пренесат чудодейното действие в домовете си.

От общинското туристическо дружество „Царевград Търнов“, което бе организатор на честването, се бяха погрижили да подготвят програма, в която акцент заемаше информирането за историята на празника. Така децата и младите хора се запознаха с обичаите за този ден.

Еньовден носи своето начало още от древните вярвания на прабългарите, които почитали Тангра. Споменава се и в няколко средновековни източника като част от обичаите на богомилите. Впоследствие е пречупен през християнството и се свързва с рождението на св. Йоан Кръстител.

Денят се свързва с разцвета на природата, вярва се, че това е преломният момент в годината, когато слънцето бавно тръгва към дългия път на зимата, припомниха на тържеството.

ОСВЕН БИЛКОВИЯ ВЕНЕЦ ГОЛЯМА АТРАКЦИЯ НА СЪБИТИЕТО БЕ ПОЯВАТА НА СЕМЕЙСТВО ХИНКОВИ от Велико Търново. Съпрузите Мирослав и Мариана и синовете им Радослав и Велислав събраха погледите на всички, защото дойдоха облечени в красиви български носии. Пред „Борба“ споделиха, че облеклата са лично техни и са избрали да се пременят с тях, защото искат да отдадат почит на запазената от векове традиция на Еньовден.

„Уважаваме българските празници и родния фолклор. Отношението ни към деня на лятното слънцестоене обаче е малко по-специално, защото сме привърженици на фитотерапията. Предпочитаме да се лекуваме с билки вместо с медикаменти от традиционната медицина“, заяви Мариана.

Жената увери, че добре познава билките и когато има свободно време, сама бере такива. Доверява се на липовия цвят, жълтия кантарион, ментата и маточината. Според нея няма по-добър лекар от природата и нейните творения.

И докато младото семейство търпеливо изчакваше да дойде и неговият ред, да мине под венеца, десетки чужденци го поздравяваха за носиите. Заваляха похвали на няколко езика към съпрузите и децата им, както и многобройни светкавици на фотоапарати.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

 

 

 

Един коментар за “Еньовденски венец от 77 билки събра малки и големи на Самоводската чаршия

  • 24.06.2019 в 14:44
    Permalink

    Всичко е много хубаво и важно за нашият народ, но дано се намери някоя комбинация , която да накара хората да са усмихнати. Това им липсва. Някой имат всичко и пак са начумерени. Дано.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!