Постиженията на Търновската община в социалната сфера отличени с три награди

В понеделник председателят на Националния алианс за социална отговорност Георги Георгиев връчи три награди за вдъхновяващи постижения в социалната сфера на Община Велико Търново, кмета инж. д-р Даниел Панов и директора на отдел „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова. Призовете са по повод 10-годишнината на звеното, което е най-голямото в страната и си партнира успешно с подобни обединения от целия Европейски съюз.

„Нашата организация се стреми да създава мостове, да отваря врати и обединява ресурси за постигане на по-добри резултати в социалната сфера. Отчитайки работата в социалната сфера на територията на община Велико Търново, решихме да й присъдим голямата юбилейна награда „10 години партньорство и социална отговорност“. Мотивите ни са, че в общината действа изключително активна социална политика, която дава цялостен принос за социалното развитие на България“, заяви Георгиев.

Той подчерта, че за изминалото десетилетие в старата столица са създадени много нови социални услуги с отлично качество и са реализирани десетки иновативни модели за грижа на уязвимите групи. Според него Велико Търново е един от най-добрите примери у нас в развитието на тази сфера.

„Имаме над 30 социални услуги, които се финансират от националния бюджет. Те са за деца, възрастни и хора с увреждания. Вече са налице по-голям брой социални услуги за пълнолетни, отколкото за малчугани. Това е един резултат от съвместните ни усилия през годините, защото за нас е важна подкрепата на децата в семейна среда и това те да останат да се отглеждат при родителите си, а извеждането да става само когато средата е застрашаваща живота и здравето им“, заяви Росица Димитрова.

Шефката на социалния общински отдел информира, че предстои закриването на Дома за възрастни хора в Пчелище, а преместването на обитателите му ще стане в бъдещите четири центъра за лица с умствена изостаналост с капацитет 60 души в Церова кория. Паралелно със строежа на социалните заведения ще се ремонтира друга сграда в селото, която ще се превърне в Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.