6 четения

Започнаха укрепването на свлачището под Царевец, пътят ще е затворен до началото на септември

12 пилота ще държат ската над манастира музей „Великата лавра“

 

ЗАПОЧНАХА СТРОИТЕЛНО-РЕМОНТНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО УКРЕПВАНЕ НА СВЛАЧИЩЕТО КРАЙ СРЕДНОВЕКОВНИЯ МАНАСТИРСКИ КОМПЛЕКС МУЗЕЙ „ВЕЛИКАТА ЛАВРА“ И ЦЪРКВАТА „СВЕТИ ЧЕТИРИДЕСЕТ МЪЧЕНИЦИ“. По тази причина отсечката край Царевец в посока квартал „Асенов“ и Арбанаси е затворена. По информация на главния инженер на Община Велико Търново Динко Кечев ремонтите ще приключат до септември. Тъй като чакаме допълнително финансиране за тях обаче, по обиколен маршрут може да се наложи да се минава не само до септември, а до началото на зимата. Близо 1,2 млн. струва ремонтът на свлачището, засегнало част от улица „Св. Климент Охридски“ във В. Търново. Проектът на Общината предвижда изпълнение на пилотна система с 12 фрагмента, всеки от които ще е с 12 пилота. Общият брой на елементите и съоръженията ще бъде над 140.

600 000 лева отпусна правителството за укрепване на терена и възстановяване на уличния участък и прилежащото му тротоарно пространство. Преди 15 г. бе направен участъкът от моста до северната стена на „Св. 40 мъченици“, а сега се прави и продължението, след като пътят пропадна преди година и на мястото бе поставен мобилен светофар. Според запознати в миналото тук саморъчно е направен насип, за да се осигури достъп до реката. Ерозията и археологическите разкопки обаче са активизирали свлачището.

СТРОИТЕЛНИТЕ РАБОТИ НАЛАГАТ ВРЕМЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО – УЛИЦА „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ОТ ПЛОЩАД „ЦАР АСЕН I” ДО КАМЕННИЯ МОСТ В КВАРТАЛ „АСЕНОВ“. Обходният маршрут за пътуващите по направления към и от Арбанаси и Горна Оряховица е през Южния пътен възел – главен път Велико Търново – Варна – с. Шереметя – с. Арбанаси.

Променят се и част от маршрутите на движение на градския транспорт. Крайна спирка на автобусна линия N 50 става площад „Цар Асен I”. Автобусна линия N 110 на курсовете в 5:41 и 6:41 от кв. „Чолаковци“ ще достига до обръщалото си в кв. „Асенов“ по улиците „Читалищна“, „Михаил Кефалов“ и по обходния път зад крепостта Царевец. През останалото време (от 7:41 до 19:41) крайна точка на тази линия става площад „Цар Асен I“.

Квартал „Асенов“ ще бъде обслужван от градска линия N 5. Временна крайна спирка на автобусите ще бъде обособена край каменния мост, а към центъра на града и кв. „Колю Фичето“ те ще се връщат през кв. „Света гора“, ул. „Магистрална“, Южния пътен възел и ул. „Христо Ботев“.

Временната организация на движение влиза в сила от понеделник – 24 юни, а срокът за действие е до приключване на строителните работи през есента, коментират от кметството.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!