523 четения

Звено „Зоополиция“ в МВР няма, всички униформени реагират при жестокост към животни и нападения

Полицейската кола с този надпис се ползва от водачите на 7-те служебни кучета, но не прибира озверели четириноги

 

ИМА ЛИ „ЗООПОЛИЦИЯ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, НА КАКЪВ ТЕЛЕФОН ДА Я НАМЕРИМ, КАКВО ПРАВИ ПОЛИЦЕЙСКИЯТ СЛУЖЕБЕН АВТОМОБИЛ, МАРКИРАН С ТАКЪВ НАДПИС? Докога свирепи бездомни и домашни животни ще нападат по паркове и градини? Кой ни защитава от тях? С такива въпроси се обърнаха куп читатели към в. „Борба“ през последните дни.

ОКАЗА СЕ, ЧЕ В ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА ВЪВ В. ТЪРНОВО, както и в МВР, няма сформирано звено „Зоополиция“. Създадена е организация за незабавно реагиране при получаване на сигнали за организиране или участие в провеждане на боеве с животни, проява на жестокост към тях и неполагане на грижи за домашно животно, в резултат на което е причинена телесна повреда или смърт на човек. С тези сигнали се занимават всички униформени служители от съответния район, където се е случил инцидентът. Телефонът за сигнали е познатият тел. 112, специален телефон за зоополицаи няма. За повишаване на ефективността при разкриване на извършителите от състава на ОД на МВР са определени около 10 служители, които да оказват методическа помощ и контрол при водене на преписките. Това е така, след като малко повече от година законодателят вписа в Наказателния кодекс жестокостта към животни като престъпление. Сега тези прояви са криминализирани и извършителите могат да бъдат изправени на съд. От началото на 2019 г. в областта по чл. 325 б и 325 в от НК са образувани 12 досъдебни производства. От 1000 до 10 000 лв. до три години или до пет години лишаване от свобода предвижда законът за тормоз, убийство или гавра с животно и за причиняване на смърт на човек от животно на стопанин, който не се е грижил за него и го е оставил на свобода.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ДВИЖИ ПОЛИЦЕЙСКА КОЛА С НАДПИС „Зоополиция“. Тя се използва от водачите на 7-те служебни кучета, които се водят на отчет в дирекцията. Използването на обучени кучета за откриване на наркотици е една от водещите практики в страните от Евросъюза, а в ОД на МВР в старата столица има две такива. Във В. Търново е създадена организация за патрулно-постова дейност от водачите на служебните кучета, които ползват автомобила с надпис „Зоополиция“.

Отделно се провеждат съвместни срещи с Община В. Търново за спазване на наредбата на местния парламент за овладяване популацията на бездомните кучета и регламентиране правилата за отглеждане на кучета в общината. Полицаи и общинари заедно правят проверки по график в различни часови диапазони, на недобросъвестните стопани се съставят актове за административни нарушения.

Странното по тази тема е поредната дупка в закона – зоополиция има, звено или отдел няма. Обозначена кола има, но тя не тръгва да спасява наръфани хора от зли бездомни или на каишка песове. Покрай този регламентиран абсурд, за който търновските полицаи нямат вина, има и друго – собствениците на домашни любимци не могат да ги разхождат, където си искат – има специални места в определени паркове. Само че много от тях не спазват това изискване…

 

НОВА НАРЕДБА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО: КУЧЕТАТА САМО НА ПОВОД, ДЕЦА ПОД 14 Г. НЕ МОГАТ ДА ГИ РАЗХОЖДАТ

 

ЗАРАДИ БУМА НА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ В ОБЩЕСТВЕНИ ПРОСТРАНСТВА ПРЕКРОЯВАТ МЕСТНИТЕ ЗАКОНИ. ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ ПРЕДСТОЯТ В НАРЕДБАТА ЗА ОВЛАДЯВАНЕ на популацията на безстопанствените кучета и регламентиране правилата за отглеждането им на територията на община Велико Търново. Предвидени са и санкции от 200 до 500 лв. Текстът е даден за разглеждане в местния парламент. Според градоначалника през последните години в областния център се е обособила голяма общност на стопани на кучета компаньони, както са наречени домашните любимци, отглеждани от частни лица.

Един от важните моменти е, че животните не могат да се оставят без надзор в моторни превозни средства, както и по начин, застрашаващ здравето и живота им. При всяка разходка пък стопанинът трябва да носи със себе си копие от регистрационния документ на животното.

Във Велико Търново вече ще е забранено разхождането на песове в детски площадки и парковете на болничните заведения.

КУЧЕТА ЩЕ МОЖЕ ДА ИМА В ГРАДСКИТЕ ПАРКОВЕ, НО САМО НА КАИШКА, ПУСНАТА ДО 2 МЕТРА. Друг важен момент е, че на деца под 14 години няма да е позволено да водят на обществени места кучета, особено от едри и агресивни породи. Освен това собствениците трябва да се погрижат и животните им да не вдигат шум от 14 до 16 часа и от 22 до 7 часа, даже и при разходки на позволените места.

Нели СУКОВА

С. МАРИНОВ

 

 

 

 

4 коментара за “Звено „Зоополиция“ в МВР няма, всички униформени реагират при жестокост към животни и нападения

 • 25.06.2019 в 14:13
  Permalink

  Искам да обърна внимание, че жестокостта към животните е инкриминирана през 2011 г., а не преди малко повече от година.

  Отговор
 • 25.06.2019 в 18:04
  Permalink

  Елате вечер след 18.30ч. в парк Н. Габровски да видите как свободно се разхождат домашни любимци. Даже и на изкуствения терен!!!!!!

  Отговор
 • 26.06.2019 в 15:22
  Permalink

  Предна глупос, ако спреш на паркинга на Кауфланд и отидеш да вземеш крана на кучето защото то е оставено без надзор в МПС . Кога бездомните кучета гонят детето ти каращо колело на улица Зеленка никой нищо не прави въпреки сигналите на 112 . Те общинските бездомни кучета са по кучета от домашните с чип и паспорт . Зоополиция ли??? Това какво е???

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!