158 четения

10 възпитаници на Езикова гимназия получиха френските си дипломи

10 ВЪЗПИТАНИЦИ НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧИХА МИНАЛАТА ВЕЧЕР ФРЕНСКИТЕ СИ ДИПЛОМИ DELF. Документът се издава от Министерството на националното образование на Франция и е вход за всички най-известни университети във Франция и френскоговорящите страни, а от миналата година и за много български висши учебни заведения. За да ги получат, учениците е трябвало да се явят на писмен и устен изпит с четири компонента – слушане, четене, писмено и устно изразяване.

Френските езикови дипломи DELF бяха връчени от доц. д-р Веска Кирилова, ръководител катедра „Романистика“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, в присъствието на Мадлен Аврамова, директор на „Алианс франсез“, ръководството на училището, родители и ученици.

Тържеството продължи с богата програма, подготвена от учениците от VІІІ „г“ клас, които превърнаха вечерта в истински франкофонски празник. Чрез стиховете на френския поет Жак Превер Василена Чукоева, Елица Съйкова, Кристина Илиева, Катрин Данаилова, Мартина Богомилова, Александра Георгиева, Джанер Мехмедов, Йоана Дочева, Милка Александрова, Владимир Уилямс, Преслава Раднева и Селин Шекатова представиха сцени от училищния живот. Никол Христова, Стефани Хараламбиева, Натали Йорданова, Тодор Кундевски и Алек Трифонов зарадваха публиката с драматизации на баснята на Лафонтен „Лисицата и гарванът“, откъси от „Малкият принц“ на Сент-Екзюпери и от „Скъперникът“ на Молиер. Андрея Величкова и Калоян Колев изпълниха някои от най-известните френски парчета.

Младите франкофони показаха завидни познания по история, география и култура на Франция, като отговаряха на въпросите от викторината, подготвена от Даница Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *