3604 четения

130 легла не стигат в болница „Минерални бани“, готов е проект за водолечение за близо 500 000 лв.

Работлив екип начело с д-р Иван Чернев помага на пациенти от цялата страна

 

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ „Минерални бани“ се пука по шевовете и си има листа от чакащи пациенти. Тя разполага с две отделения – по физикална терапия и рехабилитация и второ за продължително лечение и рехабилитация. Има 130 легла, но реално желаещите да ползват услугите тук са много повече и има записани за август и септември. Лечебницата разполага с най-съвременна техника, която е мултифункционална и може да извършва няколко процедури едновременно.

Телефон за резервации в „Минерални бани“ – 0879 400 085

БОЛНИЦАТА РАБОТИ ОТ МАЙ 2017 Г., СЕГА И.Д. УПРАВИТЕЛ НА „МИНЕРАЛНИ БАНИ“ е неврологът и специалист по мануална терапия д-р Иван Чернев. Той е главен лекар и човекът, който се занимава с всичко. Управителят на СБПЛР „Минерални бани – Полски Тръмбеш“ ЕООД д-р Пламен Лаков стартира начинанието преди няколко години. Тогава общината успя да запази сградата на бившата общинска болница въпреки атаките. След това я даде под наем на частното дружество, което инвестира в ремонт и техника около 1 млн. евро. Вече две години лечебницата развива дейност и става все по-атрактивно място за процедури.

„Всъщност аз през далечната 1990 г. започнах като селски лекар в Петко Каравелово и ръководех здравната служба 6 години. Там взех специалност „Неврология”. Преди две години д-р Лаков ме намери във В. Търново и ме покани в Полски Тръмбеш, но стана така, че сега съм и.д. управител. Аз успях да подбера екип и смея да твърдя, че всички са много работливи и чудесни. Смея да твърдя още, че в областта на физиотерапията имаме едни от най-добрите апаратури в Северна България и купуваме най-доброто на пазара у нас и от европейски изложения. Мултифункционални апарати правят две процедури едновременно и на няколко пациенти – комбинирани апарати за ниски и средночестотни токове, с ултразвук, интерферентни токове и т.н. Така оптимизираме лечебния процес и приемаме повече пациенти за по-малко време”, разказва д-р Чернев.

Болницата има двама физиотерапевти, кардиолог, рехабилитатори и невролог. Началник на физиотерапията е д-р Анелия Христакиева, д-р Десислава Димитрова е физиотерапевт, а д-р Диана Ангелова е кардиолог и е от Полски Тръмбеш. Почти няма болница от този тип с щатен невролог и щатен кардиолог. Лечебното заведение обаче има нужда от още кадри – рехабилитатори и медицински сестри.

БОЛНИЦАТА СТАРТИРА С 20 ЛЕГЛА, НО ОТ НАЧАЛОТО НА ТАЗИ ГОДИНА ЗДРАВНАТА КАСА Е ОТПУСНАЛА 130 и сега се ползва целият леглови фонд. Повече от година „Минерални бани“ обаче не е само регионална, а национална болница заради търсенето. Сега резервации са направени до края на август и дори през септември, а който е идвал веднъж на процедури, веднага си прави нова заявка. С бюджета от касата обаче тук могат да се приемат месечно 160 – 170 души. Резервациите само за юли пък са 250. Заради това се налага да се отказват заявки и има листа на чакащите, споделя още д-р Иван Чернев.

 

ИМА И СВОБОДЕН ПРИЕМ БЕЗ КАСАТА – 45 ЛВ. НА ДЕН ЗА ПРОЦЕДУРИ, СПАНЕ И ХРАНА

 

Едни от модерните апарати

В „МИНЕРАЛНИ БАНИ“ Е ЕВТИНО И ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ ЛЕКУВА И БЕЗ ЗДРАВНАТА КАСА, АКО ИСКА. Свободният прием струва 45 лева на ден – за спане, четири процедури и храна. Храната е хубава и еднаква за всички. Тя е на кетъринг и се доставя от фирма в Полски Тръмбеш, която държи и един от най-кокетните ресторанти в града.

Лечебницата приема пациенти след преживян инфаркт, след имплантиран пейсмейкър, след клапни протезирания, аортно-коронарни байпаси, работи се и по проблемите на детската церебрална парализа. Пътеките са 12 и са по стандартните в областта на физиотерапията и рехабилитацията. Има и пътека след мозъчен инсулт и тя е до 20 дни годишно. За нея държавата отпуска 50 лева на ден, които обаче са съвсем недостатъчни и не покриват разходите за лечението. Освен за стандартните пътеки тук приемат и за кардиорехабилитация. Най-често ползваните клинични пътеки за ставни заболявания и за периферна нервна система са по 330 лева, което е абсолютно недостатъчно. А по ценоразписа на болницата 7 дни излизат 315 лева, тоест цената е под стойността на пътеката, която касата плаща. Засега чудеса не са се случили и няма пациент, който да е проходил. Има обаче книга, в която пациентите описват какви подобрения са получили в „Минерални бани“.

 

ГОТОВ Е ПРОЕКТ ЗА ВОДОЛЕЧЕНИЕ С ДЖАКУЗИ ЗА 10 ДУШИ И ВАНИ

 

ГОЛЯМАТА НОВИНА Е ГОТОВИЯТ ПРОЕКТ ЗА ВОДОЛЕЧЕНИЕ, който ще струва на дружеството около 450 000 – 500 000 лв., но за него се търси финансиране от банки. Тогава името на болницата ще отговаря напълно на значението си – минерална вода в „Минерални бани“. До тази мечта обаче има още доста за правене, защото довеждането на водата от извора до сградата е заложено в програмата на Общината.

„Нашият проект е за партера на сградата – модерен водолечебен сектор с минерална вода. Той обхваща джакузи за 10 души, по две тангенторни и хидрогалванични вани и вани за масаж на стъпалата. Проектът е почти финализиран и се чака виза за строителство. Имаме идея и за система за озониране на водата и за лекуване на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, т.е. да ползваме вода, обогатена с озон. Аз поне не съм чул в друга болница да има такъв апарат. Сградата и трасето обаче са общински и се надявам от изворите до нашето отклонение скоро да има развитие за водата. Ние обаче трябва да сме готови с нашия проект, който трябва да реализираме до края на 2019 г. Но все пак става въпрос за строителство, доставчици, оборудване и т.н. Така че с конкретен пусков срок не мога да се ангажирам. Ще пускаме на етапи, но първото, което искаме, е да заработят ваните и джакузито. По-големият салон за лечебна физкултура и разширението на физиотерапията могат да се направят по-късно. Сега до 80 – 85 души на ден се приемат във физиотерапията. С разширението се надяваме да можем да приемаме повече, но все пак е въпрос и на финансиране от страна на Здравната каса”, обяснява още д-р Чернев.

В личен план за себе си той споделя, че има две деца и двама внуци на 8 и на 1,5 г. Синът му е икономист, работи във В. Търново и внуците на терапевта са негови. Дъщерята е стоматолог и работи в София. Съпругата му е в социалната сфера.

Защо Иван Чернев практикува и мануална терапия? Станал е невролог точно заради нея. Имал е щастието да се сроди с един от известните в миналото народни лечители Николай Недков от Павликени, който е баща на съпругата му, но вече не е между живите. От тъста си той е харесал неврологията и е специализирал точно това заради мануалната терапия, на която хората казват чакръкчийство. Мануалните терапевти у нас имат асоциация, а сега се очаква да се влеят и в европейското сдружение на мануалните терапевти…

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Един коментар за “130 легла не стигат в болница „Минерални бани“, готов е проект за водолечение за близо 500 000 лв.

 • 18.02.2020 в 17:35
  Permalink

  Кога мога да дойда.Със инсулт съмот17.08.2018 сменени колянна и тазобедрена стави протезиране намитрална и аортна клапи.Артит от
  2005год
  тел0878774820

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!