Баба и внучка заедно с шефката на културата бяха на уникално пътешествие до Мурманск

Марисвет Тодорова, Светлана Неманова и Николина Генова са видели фестивала „Ворота солнца“ и още куп събития

 

ПЕТ НЕЗАБРАВИМИ ДНИ ПРЕКАРАХА В МУРМАНСК И ОЛЕНЕГОРСК БАБА И ВНУЧКА ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗАЕДНО С ШЕФКАТА НА КУЛТУРАТА В ОБЩИНАТА. Дългото пътешествие бе да участват във Фестивала на славянската култура „Ворота солнца”. Шестокласничката от СУ „Цанко Церковски” Марисвет-Лидия Красимирова Тодорова, началникът на отдел „Социална политика, образование и култура” Николина Генова и бабата на момичето Светлана Неманова бяха в Русия в навечерието на 24 май.

Посещението бе по покана на участниците в „Славянския ход”, които гостуваха в град Полски Тръмбеш на 26 август 2018 година. При тяхното преминаване през града Марисвет изпълни песента „Журавли”. Даровитата певица е впечатлила силно гостите със своето изпълнение на руски. Тогава участниците разбират още, че бабата на Марисвет-Лидия – Светлана Неманова, е от Русия. Жената, която работи като шивачка в Полски Тръмбеш, разказва за своя роднина – Михаил Кузмин, който загинал близо до Мурманск, но и до днес тя не знае къде е неговият гроб. Тогава от „Славянския поход” обещали, че ще се опитат да намерят информация за него.

Само месец след това идва и новината от Мурманск, че са намерили мястото, където е погребан Кузмин и ще организират посещение на 63-годишната Светлана Неманова там. Така баба и внучка са поканени на пътешествие, което е на близо 7000 км от България. За прекрасното начинание Общинският съвет в Полски Тръмбеш гласува средства за пътуването на бабата и внучката. Заедно с тях тръгва и Ники Генова като представител на Общината. Всички разходи при престоя и обиколката на трите са поети от организаторите на Фестивала на славянската култура „Вратата на слънцето“ с директор на Дома на културата в град Оленегорск Светлана Чемоданова и организаторите на „Славянския ход” Иля Виноградов и Димитрий Коржов – журналисти в ТАСС.

Първата среща след пристигането на своеобразната делегация е в Областната научна библиотека в Мурманск с участниците в „Славянския ход”. За тях посещението в Полски Тръмбеш се оказва един незабравим спомен за едно приятелско и топло посрещане. Те споделят, че пътят им е бил много труден, но когато са пристигнали в Полски Тръмбеш, са се почувствали като у дома си, посетили са Историческия музей, впечатлени са от всички, които са се събрали да ги посрещнат. Те били силно впечатлени и от това как председателят на дружеството за приятелство на народите и ОНД Киро Маринов е пял прекрасно на руски. На първата среща българите и гостите от Сърбия са били уважени от заместник-председателя на Мурманския градски съвет на депутатите Михаил Белошеев, който казал на Светлана Неманова: „От името на всички северни хора се покланяме пред вас за общата победа”. После подарява на Светлана Неманова книгата „Дневник на войната” на Максим Старостина. В състава на делегацията от Сърбия пък е известната сръбска писателка Радмила Войнович, колективът „Завичай” и певецът Александър Кокич. На втория ден гостите от Балканите са приети от ръководството на Областната дума в Мурманск. Те са посрещнати от председателя на Областната дума Сергей Дубовой и неговите заместници. По същия топъл начин е и приемът от кмета на Оленегорск Олег Самарский. Той изрази желание за сключване на споразумения за продължаване на културните връзки между Оленегорск и Полски Тръмбеш, споделя Николина Генова.

На самото шествие за откриването на Фестивала на славянската култура „Ворота солнце” българите са поканени да вървят в първата редица заедно със заместник-председателя на Областната дума Наталия Ведищева. Форумът събира творчески колективи и артисти от България, Сърбия, Словения и Русия. Идеен вдъхновител и организатор е Светлана Чемоданова, един от участниците в „Славянския ход” и директор на Общинския център за култура „Полярная звезда”. На фестивала Марисвет-Лидия изпълнява българската народна песен „Изгряла е месечинка” и предизвиква бурните аплодисменти на публиката.

Освен това организаторите са се постарали гостите от България и Сърбия да видят повече забележителности от Севера. В програмата са включени посещения на ледоразбивача „Ленин”, паметниците на Альоша и на Чакащата жена в Мурманск. В Оленегорск всички имат възможността да видят Саамско селище, в което се отглеждат елени, кучета хъски и много други северни животни. Посещението включва разходка и хранене на елените, а така също и запознаване с живота на древните еленовъди.

Естествено е организирано и посещение на паметника на Михаил Петрович Кузмин, за да могат Светлана Неманова и нейната внучка да видят мястото. Плочата се намира на повече от 100 километра от Мурманск в селището от градски тип Печенга, което е на няколко километра от границата с Норвегия. Пред паметната плоча свеждат глави и заместник-председателят на Мурманския градски съвет на депутатите Михаил Белошеев, Димитрий Коржов, Илья Виноградов, Сергей Юдков, Валерий Чарторийский и писателя Михаил Орешета.

„Посещението в Мурманск и Оленегорск премина при много голям медиен интерес. По време на посещението бяха излъчени репортажи от руските телевизии. Не може да се разкаже всичко това с думи. Всички официални срещи приключваха с изразено желание за сключване на споразумения за сътрудничество и продължаване на културните връзки. Между официалните срещи имаше много срещи с обикновени хора, които не скриваха радостта си и казваха, че обичат българите. Те искрено се радваха, искаха да се докоснат до нас и да ни покажат, че славянските народи са братя“, разказа още Николина Генова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *