11 четения

Френският ресторант „Миразюр“ беше обявен за най-добър в света

Ресторант „Миразюр“ в град Мантон на Френската Ривиера беше обявен за най-добрия в света на церемония в Сингапур, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Заведението, което предлага кухня, вдъхновена от морето и планините, и ястия, приготвени с продукти от собствените градини, миналата година заемаше трето място в класацията на 50-те най-добри ресторанти в света.
Главният готвач на „Миразюр“, аржентинецът Мауро Колагреко, сподели, че се чувства на „седмото небе“ от щастие. По думите му признанието за ресторанта му показва, че когато човек има мечта, всичко е възможно.
Колагреко излезе на сцената в Сингапур, придружен от бразилската си съпруга и екипа си. Компанията носеше огромен банер, изобразяващ четири знамена – на Аржентина, Бразилия, Франция и Италия.
„Този банер представлява „Миразюр“ – новия начин на готвене във Франция“, сподели Мауро Колагреко, цитиран от Франс прес. Главният готвач изрази благодарност към френските си домакини, позволили му да се „изрази чрез кухнята си“, на Аржентина за „детските си спомени“, на Бразилия за „любовта на живота си“ и на Италия, откъдето са половината му служители.
Класацията на най-добрите ресторанти в света се изготвя от 2002 г. от сп. „Restaurant“ на британската медийна група „Уилям Рийд“ след допитване сред 1000 майстор-готвачи, кулинарни критици и експерти от цял свят.
След направени промени в правилата тази година, ресторантите, които преди са били начело, вече не подлежат на разглеждане за годишната класация. Бившите първенци, сред които миналогодишният „Остерия франческана“ в Модена, Италия, фигурират в новосъздадената категория „Най-добър от най-добрите“.
Второ място в тазгодишната класация заема обновеният „Нома“ в Копенхаген, Дания. В предишните си „въплъщения“ ресторанът беше първенец през 2010, 2011, 2012 и 2014 г., припомня Ройтерс.
На трета позиция е „Асадор Етксебари“ в Аспе, Испания. Страната фигурира с още два ресторанта в Топ 10 – „Мугариц“ и „Дисфрутар“, класирани съответно на седмо и девето място.
Единственият азиатски ресторант в челната десетка е индийският „Гаган“ на прогресивния кулинар Гаган Ананд в Банкок, Тайланд. Заведението заема четвъртото място.
Освен „Нома“ още един ресторант в Копенхаген, Дания, намира място в Топ 10 – класираният на пета позиция „Гераниум“.
Осмото място се заема от ресторант „Арпеж“ в Париж.
Перу – водеща кулинарна дестинация през последните години, фигурира с два ресторанта в Топ 10 – „Сентрал“ и „Майдо“, класирани съответно на шеста и десета позиция.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!